Dacă vrei ai plantat deja vița de vie și nu vrei să se usuce din cauza temperaturilor scăzute, următoarele sfaturi vor fi esențiale. În acest mod te asgiuri că plantele vor rezista în ciuda fenomenelor extreme.
Meteorologii au anunțat că în următoarele zile temperaturile vor fi extrem de scăzute. Astfel, în mai multe zone din țară, pe timp de noapte, termometrele vor arăta chiar și sub 0 grade.
Multe persoane au apucat însă să planteze pomi fructiferi, inclusiv vița de vie. Alții în schimb au deja o viță de vie dezvoltată poate în grădină. Iar având în vedere avertismentele emise de la ANM, sunt șanse mari ca gerul din următoarele zile să afecteze plantele.
Ce să faci ca să nu ți se usuce vița de vie din cauza temperaturilor scăzute? Solul este cel mai important. Iar dacă acesta este afânat în mod corespunzător, atunci căldura va fi conservată, iar în timpul nopții e eliberată treptat.
Totodată, contează foarte mult și modul în care uzi vița de vie. Se recomandă ca înainte de îngheț să fie aplicate irigații ușoare. Apa poate păstra căldura, iar mai apoi o eliberează lent. Totodată, ajută și la menținerea temperaturii peste pragul critic pentru muguri.
O altă metodă eficientă este amânarea tăierilor. Dacă ai deja o viță de vie crescută în curte, atunci întârzie lucrările de tăiere. În acest mod va fi încetinită dezvoltarea vegetației, iar mugurii nu vor fi deschiși în momentul în care se produce înghețul.
Ce mai poți să faci ca să nu ți se usuce vița de vie din cauza temperaturilor scăzute? O metodă tradițională rămâne folosirea generatoarelor de fum. Poți aprinde focuri în rândurile de viță de vie.
Aceste focuri controlate limitează pierderea căldurii pe timp de noapte. Astfel, chiar dacă temperaturile vor fi scăzute, în apropierea viței de vie va fi ceva mai cald, iar riscul ca planta să se degradeze scade.
Alte soluții optime, dar ceva mai costisitoare sunt foliile de protecție sau instalațiile de încălzire cu ventilatoare. Acestea amestecă aerul rece de la sol cu cel cald, astfel că vița de vie va fi în siguranță.
„Înghețurile din aprilie pot pune mari probleme, dar nu sunt un capăt de lume. Dacă viticultorii sunt bine informați și reacționează prompt, mugurii vor supraviețui. Important este să monitorizeze constant prognoza meteo și să acționeze preventiv, nu reactiv”, a declarat inginerul horticol Andrei Dumitrescu, consultant în cadrul unui centru de consultanță agricolă din Dealu Mare, conform playtech.ro.