Dacă vrei să reduci colesterolul fără să iei medicamente, acest sfat venit din partea nutriționiștilor te poate ajuta. Este vorba despre o schemă simplă la prima vedere, dar destul de eficientă.
O analiză publicată în The American Journal of Clinical Nutrition arată că fibrele solubile contribuie semnificativ la scăderea colesterolului LDL, cunoscut drept colesterolul „rău”. Ce să consumăm însă și cum ne ajută fibrele?
Amanda Sauceda, nutriționist și fondatoarea platformei The Mindful Gut, a dezvăluit că fibrele acționează ca un burete. Practic acestea pot capta o parte din colesterolul, iar el nu va mai ajunge în sânge.
„Fibrele solubile acționează ca un burete: formează un gel în sistemul digestiv care captează o parte din colesterol și îl împiedică să ajungă în sânge”, a dezvăluit nutriționistul. Iar efectele sunt vizibile chiar într-un timp scurt.
Și totuși ce să mănânci ca să reduci colesterolul fără medicamente? Cele mai bune surse de fibre solubile sunt ovăzul, merele, lintea, fasolea, morcovii și cerealele integrale. Specialiștii spun că ele furnizează aportul necesar de fibre și totodată mai conțin și o serie de compuși bioactivi care susțin sănătatea inimii.
Cât să consumăm însă ca să fim în siguranță? Se pare că este recomandată o doză zilnică de 25-30 de grame de fibre, conform ghidurilor Asociației Americane a Inimii. Totuși, lucrurile nu se întâmplă brusc.
E esențial să adaugăm în dietă fibre treptat și să ne hidratăm. „Adăugați în dietă una-două porții de alimente bogate în fibre pe zi și nu uitați să consumați suficientă apă. Intestinul are nevoie de timp pentru a se adapta”, a explicat nutriționista Amanda Sauceda.
Aceasta a mai adăugat că șapte zile sunt suficiente pentru un start convingător. Deși colesterolul nu va fi corectat direct, aceste mici ajustări ne protejează inima și ne vor ajuta să avem un meniu echilibrat.
Dincolo de ce mâncăm, cantitatea contează și ea. Astfel, mesele regulate sunt cheia pentru a evita dezechilibrele în metabolismul lipidic. Normal ar fi să avem o masă la fiecare trei sau cinci ore.
Totodată, e esențial să optăm pentru alimente nutritive, inclusiv fructe și legume. Legumele sănătoase, adică cele din nuci, avocado, dar și ulei de măsline pot fi incluse în dietă, însă în cantități rezonabile.
De cealaltă parte, produse precum carnea procesată, deserturile lactate hipercalorice, brânzeturile maturate, produsele de patiserie industriale și alimentele prăjite nu doar că măresc LDL-ul, adică colesterolul rău. Acestea sporesc inflamația cronică – sistemică și favorizează formarea plăcilor de aterom.
Și plimbările te pot ajuta să reduci colesterolul fără medicamente. Dacă mergi 30 de minute pe jos măcar de cinci ori pe săptămână, acest lucru te va ajuta să ai o inimă sănătoasă, dar și un nivel bun de colesterol în sânge.