Ce să faci dacă te prinde furtuna pe munte? Nimeni nu își dorește acest lucru, însă se poate întâmpla oricând. Dacă vrei să fii în siguranță și să nu îți pui în pericol viața, următoarele sfaturi îți vor fi utile.
În ultima vreme, furtunile au fost tot mai dese. De asemenea, vremea instabilă le poate da mari bătăi de cap și celor care vor să facă trasee montane, ori care vor să ajungă în anumite locuri din România.
Știm prea bine că pe timp de furtună sunt mai multe lucruri pe care nu e bine să le facem. Iar asta e valabil atât pentru cei care sunt pe stradă, cât și în casă. Și totuși ce să faci dacă te prinde furtuna pe munte?
După evenimentul recent în care un bărbat a fost lovit de fulger în timp ce se afla pe un traseu montan din Munţii Făgăraş, salvamontiștii vin cu recomandări importante care ne pot salva viața.
Regula de aur în astfel de situații este să părăsești zona alpină înaltă. Acolo există riscul să fii lovit de un fulger. Odată ce te-ai refugiat ceva mai jos, ori pe lângă niște copaci, pericolul scade, dar încă există.
Salvamontiștii ne recomandă să ne ghemuim cât mai aproape de sol, cu mâinile la urechi. De asemenea, e de preferat să nu stăm niciodată pe pietre ude, ori alte zone care pot să conducă curentul electric.
„Să ne ghemuim bineînţeles într-o poziţie cât mai aproape de sol, cu mâinile la urechi, gleznele cât mai acoperite şi totodată este bine să nu stăm pe pietre ude sau pe alte zone care ar putea să conducă curentul electric”, a spus Sebastian Marinescu, de la Salvamont Braşov, conform observatornews.ro.
Ce altceva să nu faci dacă te prinde furtuna pe munte? Să nu îți folosești telefonul mobil măcar o perioadă. De asemenea, evită să stai în spații deschise înalte, ori lipit de un copac, pentru că în orice moment, fulgerul poate să lovească puternic.
În același timp, salvamontiștii mai recomandă și un timp tampon. Deși furtuna pare că s-a oprit la prima vedere, aceasta poate să revină dintr-un moment în altul. Astfel, este bine ca toate aceste detalii să fie luate în calcul.
„Le recomandăm oamenilor să păstreze un timp tampon, deoarece furtuna poate să se întoarcă chiar dacă s-a oprit. După 10 min, 15 min poate să se întoarcă din nou. 30 de minute să aibă în vedere până trece furtuna pentru a fi siguri că nu îi surprinde din nou”, a mai adăugat Sebastian Marinescu.