Ce trebuie să faci dacă rămâi fără buletin atunci când ești în vacanță, în afara țării. Fie că ți-a fost furat sau fie că l-ai pierdut, iată care este procedura legală pe care trebuie să o urmezi.
Buletinul este esențial atunci când ai de gând să pleci din țară. De obicei, în vacanță, românii nu stau cu grija actelor, însă, asta nu înseamnă că nu se pot întâmpla incidente. O singură clipă de neatenție este suficientă pentru a te trezi că nu mai ai buletinul.
Într-o astfel de situație, este important să nu intri în panică. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să mergi la cea mai apropiată secție de poliție și să depui o plângere.
Plângerea pe care o vei depune trebuie să fie cât mai elaborată. Aceasta trebuie să conțină detalii despre circumstanțele pierderii buletinului, precum data, ora, locul și modul în care ți-ai pierdut actul de identitate. După ce ai depus plângerea, vei primi un raport din partea poliției care atestă pierderea buletinului. Acest raport trebuie neapărat păstrat.
Al doilea pas atunci când îți pierzi buletinul este să contactezi ambasada sau consulatul României din țara în care te afli. Vei anunța pierderea buletinul și vei prezenta ca dovadă raportul primit de la secția de poliție. Pentru a te putea întoarce în țară, va trebui să soliciți un titlul de călătorie.
Trebuie să reții faptul că titlul de călătorie este un document temporar și nu ține permanent locul buletinului. Acesta este un act care îți va permite să treci de controale și să te întorci în țară.
Pentru a solicita un astfel de titlul de călătorie, ai nevoie de pașaport, de copia raportului de la poliție, de o fotografie recentă. De asemenea, este necesar să achiți taxa consulară și să prezinți dovada.
După ce ai obținut titlul de călătorie, trebuie să ții cont că acesta îți va permite o singură călătorie în țară. De asemenea, acest titlul de călătorie este valabil pentru o perioadă de 30 de zile. Buletinul permanent se va putea elibera doar în România.