Life

Ce să le faci câinilor și pisicilor pe timp de vară și caniculă. Avertismentul veterinarilor: “Trebuie să avem grijă la semnele astea”

Îngrijirea câinilor și pisicilor pe timp de caniculă. Atenție la semnele de supraîncălzire, avertizează medicii veterinari din țară.
18.06.2024 | 21:44
Ce sa le faci cainilor si pisicilor pe timp de vara si canicula Avertismentul veterinarilor Trebuie sa avem grija la semnele astea
Ce să le faci câinilor și pisicilor pe timp de vară și caniculă. Foto: Colaj Fanatik/Canva
ADVERTISEMENT

În sezonul cald, îngrijirea câinilor și pisicilor devine o prioritate esențială pentru proprietarii responsabili. Veterinarii ne avertizează! La ce semne trebuie să fim atenți pe timp de caniculă?

Ce să le faci câinilor și pisicilor pe timp de vară și caniculă. Avertismentul veterinarilor

În zilele toride, câinii și pisicile resimt efectele caniculei, la fel ca oamenii. Este important să fim atenți la semnele de supraîncălzire și să răspundem prompt dacă observăm vreun simptom de șoc termic.

ADVERTISEMENT

Pe timpul verii, ar fi bine să evităm plimbările lungi în razele directe și intense ale soarelui, pentru prietenii noștrii necuvântători. De asemenea, trebuie să le oferim apă în mod regulat și să ne asigurăm că aceștia se hidratează corespunzător.

Este recomandat să scoateți câinii la plimbare dimineața devreme sau seara, după ce apune soarele. Astfel, mai scad câteva grade în termometre iar animăluțele vor fi mai dornice de mișcare în aer liber.

ADVERTISEMENT

„Acasă are răcoare de la aer condiționat, în bucătărie sta pe ciment și se simte, zic eu, bine, dar afara nu, nu se simte bine. Sta cu limba scoasă, merge încet, n-ar cum să se simtă bine pe căldurile astea… nu mă simt eu”, a mărturisit stăpânul unui animăluț, potrivit știrileprotv.ro.

Când ieșim la plimbare cu animalele în sezonul de vară, trebuie să fim atenți și la temperatura asfaltului de pe trotuar. Pe timp de canciculă, cimentul poate deveni extrem de fierbinte. El poate provoca arsuri pe lăbuțele delicate ale animalelor. Aceste arsuri pot fi extrem de dureroase și vor necesita tratament medical.

ADVERTISEMENT

„De multe ori asfaltul, cimentul pe care ei merg poate ajunge până la 70 de grade și atunci o să ne trezim că avem arsuri pe pernuțe sau cățelul evită să iasă afară. Animalul nostru gâfâie mult mai mult, salivează, sau pot apărea voma și dezeghilibrul. Trebuie să avem grijă la semnele astea pentru căinii cu botul turtit, trebuie să avem grija cu ei la temperaturi de peste 20-25 de grade, deja au probleme respiratorii”, a declarat Alex Buzdea, medic veterinar, pentru știrileprotv.ro.

Îngrijirea câinilor și pisicilor în timpul verii. Ce trebuie să știi

Unele dintre semnele supraîncălzirii la câini includ gâfâitul excesiv, salivarea abundentă, voma sau dezechilibrul. Este esențial să avem mereu apă la îndemână pentru a-i hidrata pe câini în timpul plimbărilor sau activităților în aer liber. De asemenea, nu ar trebui să-i lăsăm niciodată în mașini sau în încăperi închise fără ventilație adecvată.

ADVERTISEMENT

„Atunci când vedem un animaluț fie pisică, fie câine pe stradă și este însetat, mai ales în perioada asta cu temperaturi ridicate, să le oferim puțină apă. Indiferent cum facem asta, din palma, dintr-o cutie improivizată, dintr-o sticlă tăiată, oricare ar fi metoda, să-i ajutăm, pentru că au nevoie, nu au stăpân și sunt ai străzii”, a explicat Anita Ciucu, consilier protecția animalelor, pentru sursa citată.

În general, este recomandat să discuți cu medicul veterinar înainte să tunzi câinele sau pisica în timpul verii. Fiecare animal poate avea nevoi specifice în funcție de tipul de blană și stilul de viață.

Pentru pisici, blana lor are un rol important în reglarea temperaturii corpului, așa că tunderea poate fi contraindicată. În schimb, la câini, poți tunde puțin din blană. Ai grijă să nu fie prea scurtă pentru a nu-i expune excesiv la razele solare.

Trebuie să avem grijă și de animalele care trăiesc pe străzi, pentru că sunt cele mai vulnerabile în fața căldurii intense. Nu ar trebui să uităm să le oferim puțină apă când le vedem pe drum.

ADVERTISEMENT