Vara și-a intrat serios în drepturi, iar meteorologii au anunțat că azi este cea mai caldă zi din acest sezon. Pentru a face față cu brio caniculei, medicii nutriționiști au venit cu o serie de sfaturi alimentare.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că verile în România sunt toride. Nu doar protecția este necesară în zilele caniculare, ci și o alimentație și o hidratare corespunzătoare.
Medicii nutriționiști sunt de părere că nu orice aliment poate fi consumat în zilele toride de vară. Sunt unele alimente care ajută corpul și îl hidratează, în timp ce altele îi fac mai mult rău.
Camelia Ciocârlan, nutriționist dietetician a venit cu o serie de recomandări alimentare, perfecte pentru această perioadă. Nutriționistul recomandă consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele.
De asemenea, la fel de bune în zilele călduroase e vară sunt salatele, dar și brânzeturile. Pe lângă faptul că asigură aportul de nutrienți necesari organismului, prepararea lor nici nu necesită prea mult timp în bucătărie.
”Persoanele care nu pot consuma legume și fructe crude, au ca variantă legumele la cuptor sau grill și compotul de fructe sau înghețata din piure de fructe. Cei foarte grăbiți pot mânca un covrig cu un chefir rece sau un shake proteic cu câteva cuburi de gheață.”, a spus Camelia Ciorcârlan pentru wall-street.ro.
Foarte importantă în perioada verii este hidratarea. Specialiștii recomandă minim 2 litri de lichide pe zi, însă, nu orice lichid este recomandat. Potrivit Cameliei Ciocârlan, în zilele toride ar fi bine ca băuturile alcoolice să fie evitate.
Apa trebuie consumată cu regularitate, mai ales când termometrele arată multe grade. Cei care vor să diversifice, trebuie să știe că nu doar apa hidratează, ci și un aliment pe care mulți îl consumă, fără să îi cunoască beneficiile.
Studiile au demonstrat că iaurtul poate fi consumat fără nicio problemă în zilele toride de vară. Un iaurt hidratează corpul la fel de bine precum un pahar cu apă. Tocmai de aceea, este unul dintre alimentele recomandate constant pe timpul verii.
În zilele călduroase și nu numai, este esențială o informare corectă asupra alimentelor pe care le consumăm. În cazul produselor din comerț, este recomandată citirea etichetelor pentru a fi siguri că nu ”bombardăm” organismul cu substanțe nocive.