Pe data de 6 ianuarie, credincioșii sărbătoresc Boboteaza. Este o zi importantă, în biserică se țin slujbe, iar cei care vor să aibă noroc tot anul trebuie să țină cont de anumite superstiții.
După Sfântul Vasile, care a fost prăznuit pe 1 ianuarie, seria sărbătorilor continuă cu Boboteaza și Sfântul Ioan. Cele două sunt cele care marchează finalul sărbătorilor de iarnă, ceea ce înseamnă că sunt zile foarte importante.
De Bobotează, în funcție de regiunea geografică a țării, credincioșii respectă anumite tradiții. În unele părți se colindă, în timp ce în altele bărbații înoată pentru a prinde crucea aruncată de preot în apă.
Se spune că în ziua de Bobotează, fetele pun sub pernă busuioc pentru a-și afla ursitul. Tot în această zi, se prezice întregul an și se arată cum vor fi cele 12 luni de acum încolo.
Potrivit Bibliei, Boboteaza marchează ziua în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus în Iordan. Acest eveniment a fost și cel care a dat Taina Botezului, una dintre cele mai importante din orânduirea bisericească.
Boboteaza este o zi plină de semnificații religioase și de tradiții. Cei care vor să aibă noroc tot anul trebuie să respecte anumite reguli. Cine nu ține cont de ele, nu va face decât să atragă ghinionul de partea sa.
În ziua de Bobotează nu este bine să împrumuți nimic, căci se spune că așa îți dai norocul afară din casă. De asemenea, nu este recomandat să speli rufe sau să faci curat.
De Bobotează, este bine ca ferestrele caselor, uneltele sau chiar grajdurile să fie stropite cu apă sfințită. Se spune că doar așa fug diavolii și se ascund, iar locuința va fi mereu protejată de rele.
Tradiția mai spune că în noaptea de 6 ianuarie, fetele nemăritate își pot visa ursitul. Tot ce trebuie să facă este să pună busuioc sub pernă și să își lege pe degetul inelar un fir roșu de mătase.
În unele zonele ale țării, în trecut, în noaptea de Bobotează, fetele se adunau, cântau și dansau. În zorii zilei, acestea ieșeau din casă și luau cu ele bărbații care le ieșeau în cale și îi amenințau că îi aruncă în apă.
În timp ce ortodocșii sărbătoresc Boboteaza, catolicii sărbătoresc Epifania, tot pe 6 ianuarie. Această zi marchează anunțarea nașterii lui Iisus și darurile pe care i le-au adus magii.