News

Ce să nu faci de Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea pică pe 24 aprilie

23.04.2020 | 19:29
Ce sa nu faci de Izvorul Tamaduirii Sarbatoarea pica pe 24 aprilie
ADVERTISEMENT

Dacă te-ai întrebat vreodată ce să nu faci de Izvorul Tămăduirii atunci articolul de față îți ghidează perfect pașii. FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre Vinerea Luminată, adică a cincea zi din săptămâna după Paşte.

Ce să nu faci de Izvorul Tămăduirii

Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

ADVERTISEMENT

De altfel, credincioşii vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, ce poate fi băută tot timpul anului, nu ca apa de la Botobează, care are un ritual de folosire mai restrictiv. Vă readucem aminte însă că, deocamdată, mersul la biserică este interzis.

Sărbătoarea pică pe 24 aprilie

Un detaliu interesant este acela că în ziua de Izvorul Tămăduirii, tinerii adolescenţi din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil – în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

ADVERTISEMENT

Persoanele ”legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii. După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.

În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.

ADVERTISEMENT

Tot în ziua de Izvorul Tămăduirii, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

În Vinerea Scumpă, femeile nu trebuie să spele să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

ADVERTISEMENT

Tot printre cei care cred în superstiţii, se spune că dacă cineva are curajul să lase, în ziua de Izvorul Tămăduirii o cană ori un vas cu apă sub un nuc sau un soc, şi găseşte mai târziu pământ la fundul acelui vas, însemnă că nu mai are multe zile de trăit

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: