Life

Datini și obiceiuri de Sfânta Maria Mică: ce n-ai voie să faci ca să nu ai ghinion chiar de Nașterea Maicii Domnului. E mare păcat!

08.09.2020 | 07:40
Datini si obiceiuri de Sfanta Maria Mica ce nai voie sa faci ca sa nu ai ghinion chiar de Nasterea Maicii Domnului E mare pacat
ADVERTISEMENT

Credincioșii din întreaga țară celebrează pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului, ziua în care se spune că rugăciunile sunt ascultate mai mult ca oricând. În plus, este prima dintre sărbătorile importante ale noului an bisericesc.

Întreaga învăţătură despre cultul Maicii Domnului a bisericii ortodoxe se reduce, practic la Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioară. Faptul că aceasta a dat naștere Domnului Iisus Hristos constituie puntea de legătură dintre umanitate şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu, lucru este făcut posibil prin lucrarea Duhului Sfânt.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, o zi atât de importantă nu poate duce lipsă de tradiții și obiceiuri înrădăcinate încă din cele mai vechi timpuri. Creștin ortodocșii le respectă cu sfințenie, pentru că știu că în felul acesta vor avea parte de sănătate și belșug pentru tot restul anului.

Superstiții de Nașterea Maicii Domnului. Ce să nu faci sub nicio formă

În primul rând, pe 8 septembrie nimeni nu are voie să lucreze. E literă de lege, așa că bărbaţii trebuie să renunțe la orice treabă în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. De asemenea, se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului de cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului. Aceasta este pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră”, a declarat părintele Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, într-un interviu acordat cu ceva timp în urmă.

În credința populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Este, practic momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă, iar anotimpul își intră ușor, ușor în drepturi.

ADVERTISEMENT

8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ.

De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă.

ADVERTISEMENT

Nu ai voie să mănânci bucate gătite la foc

În plus, de Nașterea Maicii Domnului se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor şi se intră pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru targuile şi iarmaroacele de toamnă.

O altă superstiţie românească îi vizează în mod special pe cei care mănâncă gătit la foc. Aceștia riscă să atragă asupra lor boli care îi pocesc. Dacă vor să scape de toate relele trebuie, în schimb să aprindă candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului şi să o lase să ardă pe tot parcursul zilei.

ADVERTISEMENT