Life

Ce să nu faci de Sânziene, denumirea populară a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

23.06.2020 | 13:46
Ce sa nu faci de Sanziene denumirea populara a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul
Ce să nu faci de Sânziene, sărbătoare importantă la români pe 24 iunie. Sursa foto: realitatea.net
ADVERTISEMENT

Află ce să nu faci de Sânziene, sărbătoare care are loc pe 24 iunie, denumită în termeni religioși Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Există o serie de interdicții, de tradiții și superstiții pe care românii de la sate încă le mai respectă.

Ce să nu faci de Sânziene (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul)

Conform credințelor străvechi, Sânzienele umblă prin aer, el vin din alte lumi și participă la ceea ce numeau strămoșii noștri drept marea luptă: bătălia dintre forțele binelui și ale răului.

ADVERTISEMENT

În noaptea dintre 23 spre 24 iunie are loc această bătălie, iar bărbații care umblă singuri prin locuri pustiite, păduri, pășuni sau case părăsite pot înnebuni dacă le văd pe sânziene.

Așadar, prima interdicție vine chiar pentru domni: nu vă aventurați singuri în locuri îndepărtate de oameni, căci Sânzienele vă pot păcăli.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru interzis în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, legat de legenda Sânzienelor este muncitul în grădină.

De unde vine numele de Drăgaică a sărbătorii

Nu este bine văzută munca pe ogoare, căci se spune că o astfel de zi de sărbătoare trebuie respectată pentru sfințenia ei.

ADVERTISEMENT

Nu e bine, de asemenea, să te cerți cu cei din jur, să bagi râcă între semeni, căci dacă faci asta vei fi urmărit numai de ghinioane tot restul anului.

De asemenea, de Sânziene nu ai voie să speli, să faci curățenie în casă și nici să întinzi rufele pe sârmă, în curte. Se spune că cine sfidează sărbătoarea va avea parte de mânia acestor făpturi mitologice.

ADVERTISEMENT

Este bine ca în această zi, pentru a avea parte de lucruri bune și pentru a fi fertile, femeile să se spele în râuri de munte ori să își ude picioarele și trupul cu apă sfințită.

În unele regiuni rurale, pe 24 iunie, fetele se îmbracă în straie bărbătești și joacă rolul de Drăgan, alături de fetele care își păstrează costumele femeiești. De aici și celălalt nume al sărbătorii, cel de Drăgaică.

La apus de Soare, în unele sate se aprind lucrurile vechi din casă, cele de care oamenii nu au nevoie, iar focul se stinge la final cu apă din fântână ori cu apă sfințită de preot.

În acest mod se crede că spiritele rele vor fi alungate, iar asupra gospodăriei va domni bunătatea și belșugul.

În final, este bine ca în ziua Sfântului Ioan Botezătorul să te rogi atât pentru binele aproapelui cât și pentru cel al inamicului. Este ziua marii răsplate, căci așa cum Ioan Botezătorul a fost răsplătit de Dumnezeu pentru că i-a botezat Unicul Fiu întru dreapta credință, așa și oamenii vor fi răsplătiți pentru credința lor de acum.

ce să nu faci de sânziene
De Sânziene, fetele își pun cununi de flori în păr și întind hore prin sate. Sursa foto: delicateseliterare.ro
ADVERTISEMENT