News

Ce să nu faci după ce te-ai vaccinat anti-COVID. Recomandările medicilor cu privire la imunizare

26.01.2021 | 15:52
Ce sa nu faci dupa ce teai vaccinat antiCOVID Recomandarile medicilor cu privire la imunizare
De ce produce a doua doză de vaccin anti-COVID efecte secundare mai puternice Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Lumea întreagă este într-o cursă contra cronometru pentru vaccinarea contra noului coronavirus. Pe măsură ce campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare experții au făcut o listă de lucruri care trebuie, respectiv nu trebuie făcute înainte de a merge la vaccinare.

Nu au uitat specialiștii nici de recomandările post vaccin, în caz de durere sau disconfort la locul injecției, în caz de febră și când să contacteze medicul de familie sau serviciile de urgență.

ADVERTISEMENT

Toți specialiștii sunt de acord asupra unui lucru: riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

Ce să faci și ce să nu faci înainte de a te vaccina

DA: Vaccinează-te când îți vine rândul

Fie că vă programați prin intermediul platformei RO VACCINARE, al numărului de Call Center 021.414.44.25, al medicului de familie sau al medicului specialist, mergeți la vaccinare în ziua și la ora la care ați fost programat în funcție de etapa campaniei de vaccinare în care vă încadrați.

ADVERTISEMENT

NU lăsați dezinformarea asupra vaccinurilor să vă întunece judecata.

Rețelele sociale sunt pline de dezinformări atât despre COVID-19, cât și despre vaccinurile disponibile pentru prevenirea acestuia.

Dacă aveți îndoieli cu privire la vaccin, informați-vă doar din sursele oficiale care prezintă doar fapte verificate, bazate pe știință, despre virus și vaccinurile disponibile.

ADVERTISEMENT

DA: Vaccinați-vă dacă ați avut deja COVID-19

Reinfectarea cu virusul care provoacă COVID-19 este definitiv posibilă, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), astfel încât toată lumea trebuie să se vaccineze împotriva infecției cu noul coronavirus, inclusiv cei care au avut deja boala.

Notă: Dacă vi s-au administrat anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă în timp ce erați bolnav de COVID-19, ar trebui să așteptați 90 de zile după tratament înainte de a primi vaccinul, recomandă CDC. Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a planifica vaccinarea.

ADVERTISEMENT

NU vă vaccinați dacă aveți în prezent COVID-19 sau ați fost expus

Dacă aveți un test pozitiv pentru COVID-19 sau ați fost expus la cineva care are boala, nu trebuie să mergeți la centrul de vaccinare pentru a vă face vaccinul până nu au trecut simptomele și perioada de izolare.

DA: Faceți vaccinul chiar dacă suferiți de efectele long COVID

Un număr din ce în ce mai mare de oameni experimentează simptome ca oboseală, ceață cerebrală, dureri, dureri de cap și multe altele timp de luni de zile după ce virusul le-a părăsit organismul.

„Credem că simptomele pe termen lung nu se datorează infecției cu virus activ, ci răspunsurilor inflamatorii prelungite la virus”, a spus Dr. Peter Hotez, profesor și decan la Școala Națională de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, citat de CNN.

NU faceți un alt tip de vaccin în termen de 14 zile de la vaccinul anti COVID-19

Așteptați cel puțin 14 zile înainte sau după ce vi se administrează un alt vaccin, inclusiv un vaccin împotriva gripei sau zona zoster, pentru a obține vaccinul contra COVID-19, recomandă CDC.

Cu toate acestea, dacă ați primit din greșeală un alt vaccin în interval de două săptămâni de la prima doză, ar trebui să completați vaccinarea anti COVID-19 conform programului.

Pe măsură ce mai multe informații despre modul în care interacționează vaccinurile devin disponibile, CDC anunță că ar putea actualiza aceste recomandări.

DA: Spuneți personalului din centrul de vaccinare despre orice alergie sau reacție alergică din trecut

Este rar, dar câteva persoane au avut reacții alergice moderate până la severe după ce li s-au administrat vaccinurile ARNm Moderna și Pfizer, așa că asigurați-vă că spuneți personalului de la centrul de vaccinare despre orice reacții alergice din trecut.

Dacă aveți antecedente de reacții alergice imediate sau severe la vaccinuri sau alte injecții, încercați să aveți un EpiPen la îndemână, a spus dr. Saju Mathew, medic de îngrijire primară cu sediul în Atlanta și specialist în sănătate publică.

NU părăsiți centru de vaccinare înainte de a aștepta 15 – 30 de minute

Este recomandat un timp de așteptare de 15-30 de minute înainte de a părăsi centrul de vaccinare pentru gestionarea eventualelor reacții alergice sau efecte adverse de către personalul centrului.

De asemenea, specialiștii recomandă ca în cazul în care apare o reacție severă după ce ați părăsit centrul de vaccinare să contactați numărul unic de urgență 112.

Orice reacție la vaccin ați experimentat trebuie raportată medicului de familie.

Reacțiile frecvente la vaccin sunt durerea și umflarea la locul injectării. Uneori, mai obișnuit după a doua doză, oamenii pot prezenta simptome de genul COVID precum febră, oboseală, cefalee și frisoane.

DA: Obțineți a doua doză de vaccin în intervalul de timp recomandat

Dozele Pfizer/BioNTech trebuie administrate la distanță de 21 de zile, în timp ce a doua doză a vaccinului Moderna se administrează la 28 de zile după prima.

Nu faceți a doua doză mai devreme, dar dacă aveți probleme cu programarea, așteptați câteva zile după data scadentă – și poate mai mult – pentru oricare dintre vaccinuri nu ar trebui să fie o problemă, spune CDC.

DA: Continuați să purtați mască și să respectați distanțarea socială după administrarea vaccinului

Continuați să purtați mască de protecție și practicați distanțarea socială adecvată după prima și a doua doză de vaccin, spune CDC. Prima doză nu va produce un răspuns imun suficient pentru a vă proteja pe dumneavoastră sau pe alții. A doua doză trebuie să ofere o protecție de aproximativ 95% în decurs de una până la două săptămâni după administrare, în funcție de vaccin.

Cu toate acestea, CDC spune că, chiar și după ce sunteți complet vaccinat, este posibil să fiți în continuare un purtător silențios al coronavirusului.

Deci, pentru a-i proteja pe ceilalți, purtați în continuare o mască peste nas și gură, stați la cel puțin 2 metri distanță de ceilalți, evitați aglomerația și spațiile aglomerate și slab ventilate și spălați-vă mâinile des cel puțin 20 de secunde.

Ce sa faci după vaccinarea contra COVID-19

Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă ca cei care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

Pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea brațului sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Consumul de lichide suficiente şi purtarea de îmbrăcăminte lejeră se recomandă pentru a reduce disconfortul cauzat de febră.

Dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului se extinde, repectiv se intensifică după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile se impune apelarea medicului de familie sau apelarea la numărul de urgență.

Specialiștii ruși, recomandări speciale

Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor, Rospotrebnadzor, recomandă ca persoanele vaccinate să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS, citată de Agerpres.

Rușii sunt îndemnați să evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. Tot pentru trei zile ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Li se mai recomandă persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19 să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă, să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine și să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Specialiștii din toate țările subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT