Sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată atunci când prăjești cartofii. Garnitura perfectă poate fi ruinată și mai mult de atât, poate ajunge să fie transformată într-o ”otravă” pentru ficat, dar și pentru sistemul nervos.
Cartofii prăjiți sunt delicioși și completează perfect numeroase preparate. Sunt garnitura perfectă pentru multe persoane, chiar dacă nu sunt tocmai o alegere sănătoasă, având în vedere că sunt bogați în grăsimi.
Adevărul este însă că unele greșeli pot face cartofii să devină mai periculoși. E esențial să știi cum să prăjești cartofii, astfel încât să nu te confrunți în timp cu probleme de sănătate, relatează The Health Site.
Deși procesul de prăjire e unul simplu, e bine să ții cont de aceste detalii. În primul rând evită să prăjești cartofii până când devin crocanți. În cazul în care nu știai, la temperaturi de peste 120 de grade, alimentele bogate în amidon formează acrilamidă.
Acesta este un agent cancerigen care dăunează ficatului și sistemului nervos. Astfel, cu cât cartoful devine mai închis la culoare, cu atât concentrația este mai mare, iar în acest mod crește și pericolul.
Uleiul în care prepari cartofii e important de asemenea. Specialiștii ne recomandă să evităm uleiul măsline, având în vedere punctul de fum care îl are. Ulterior sunt eliberate aldehide, adică niște toxine care provoacă inflamarea ficatului.
Cartofii nu trebuie nici înmuiați în apă înainte de acest proces. Multe gospodine aleg să lase cartofii în apă până când îi prăjesc. Pe de altă parte, e esențial ca aceștia să fie bine uscați înainte de a fi puși în tigaie.
Cum e bine să prăjești cartofii, deci? După ce i-ai tăiat, pune-i în apă rece, alături de o linguriță de sare. Lasă feliile la înmuiat timp de jumătate de oră, iar mai apoi ai grijă să le usuci cu un prosop de hârtie.
Un alt detaliu important e legat de uleiul reutilizat. După a doua prăjire se adună radicali liberi în ulei. Aceștia ajung să distrugă celulele hepatice, iar de aici pot exista și probleme de sănătate. Astfel, cel mai bine e să schimbi uleiul.