Life

Ce să nu faci niciodată când prăjești cartofii. Greșeala care îi poate transforma într-un preparat toxic 

În momentul în care prăjești cartofii, evită să faci aceste greșeli. Rezultatul va fi un preparat toxic, care nu îți va aduce niciun beneficiu.
15.03.2025 | 12:10
Ce sa nu faci niciodata cand prajesti cartofii Greseala care ii poate transforma intrun preparat toxic
Cele mai frecvente greșeli pe care să le eviți când prăjești cartofii. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată atunci când prăjești cartofii. Garnitura perfectă poate fi ruinată și mai mult de atât, poate ajunge să fie transformată într-o ”otravă” pentru ficat, dar și pentru sistemul nervos.

Cele mai frecvente greșeli pe care să le eviți când prăjești cartofii

Cartofii prăjiți sunt delicioși și completează perfect numeroase preparate. Sunt garnitura perfectă pentru multe persoane, chiar dacă nu sunt tocmai o alegere sănătoasă, având în vedere că sunt bogați în grăsimi.

ADVERTISEMENT

Adevărul este însă că unele greșeli pot face cartofii să devină mai periculoși. E esențial să știi cum să prăjești cartofii, astfel încât să nu te confrunți în timp cu probleme de sănătate, relatează The Health Site.

Deși procesul de prăjire e unul simplu, e bine să ții cont de aceste detalii. În primul rând evită să prăjești cartofii până când devin crocanți. În cazul în care nu știai, la temperaturi de peste 120 de grade, alimentele bogate în amidon formează acrilamidă.

ADVERTISEMENT

Acesta este un agent cancerigen care dăunează ficatului și sistemului nervos. Astfel, cu cât cartoful devine mai închis la culoare, cu atât concentrația este mai mare, iar în acest mod crește și pericolul.

Cât de des e bine să schimbi uleiul

Uleiul în care prepari cartofii e important de asemenea. Specialiștii ne recomandă să evităm uleiul măsline, având în vedere punctul de fum care îl are. Ulterior sunt eliberate aldehide, adică niște toxine care provoacă inflamarea ficatului.

ADVERTISEMENT

Cartofii nu trebuie nici înmuiați în apă înainte de acest proces. Multe gospodine aleg să lase cartofii în apă până când îi prăjesc. Pe de altă parte, e esențial ca aceștia să fie bine uscați înainte de a fi puși în tigaie.

ADVERTISEMENT

Cum e bine să prăjești cartofii, deci? După ce i-ai tăiat, pune-i în apă rece, alături de o linguriță de sare. Lasă feliile la înmuiat timp de jumătate de oră, iar mai apoi ai grijă să le usuci cu un prosop de hârtie.

Un alt detaliu important e legat de uleiul reutilizat. După a doua prăjire se adună radicali liberi în ulei. Aceștia ajung să distrugă celulele hepatice, iar de aici pot exista și probleme de sănătate. Astfel, cel mai bine e să schimbi uleiul.