Life

Ce să nu faci niciodată dacă mergi în vacanță în Turcia. Cele mai frecvente greșeli care te pot lăsa fără bani

Greșelile pe care nu ar trebui să le faci niciodată atunci când mergi în vacanță în Turcia. Multe dintre ele te pot lăsa fără bani.
29.05.2025 | 10:34
Ce sa nu faci niciodata daca mergi in vacanta in Turcia Cele mai frecvente greseli care te pot lasa fara bani
Ce să eviți atunci când mergi în vacanță în Turcia. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O turistă a povestit ce nu ar trebui să faci atunci când mergi în vacanță în Turcia, deoarece poți rămâne fără bani din cauza unor greșeli banale.

Ce nu ar trebui să faci atunci când mergi în vacanță în Turcia. Aceste greșeli te pot lăsa fără bani

Multe persoane aleg să meargă în vacanță în Turcia, în diverse orașe sau stațiuni unde se pot bucura de obiective turistice inedite, dar și de plajă și de vreme bună.

ADVERTISEMENT

Cu toate că este o destinație pentru care optează mulți, mulți nu știu că sunt câteva greșeli comune care îți pot face mari probleme. O tânără din SUA a mers în vacanță în această țară în noiembrie, alături de un grup de prietene.

Aceasta a avut grijă să se documenteze în legătură cu cele mai importante obiective turistice, a căutat cazări și chiar a încercat să învețe turcă folosind aplicația Duolingo.

ADVERTISEMENT

“Pregătirile au dat roade și am avut o vacanță grozavă, dar am făcut câteva greșeli pe care sigur le vom evita data viitoare”, a spus aceasta, potrivit Business Insider.

Tânăra a fost impresionată de cât de mare este orașul Istanbul, care are două aeroporturi . “Este cel mai mare oraș pe care l-am vizitat vreodată. E atât de întins încât are două aeroporturi internaționale”, a povestit ea.

ADVERTISEMENT

Ea și prietenele sale au aterizat pe Aeroportul Istanbul (IST), aflat pe partea europeană a orașului. Unele dintre acestea au făcut o confuzie între acesta și Aeroportul Sabiha Gökçen (SAW), aflat în partea asiatică, și au rezervat zboruri interne de acolo.

ADVERTISEMENT

“Ne-am dat seama prea târziu că sunt două aeroporturi diferite. Am ajuns cu toții la timp la zboruri, dar a trebuit să ne împărțim în două hoteluri – unul lângă IST și altul lângă SAW”, a mai spus tânăra din SUA.

Unde nu ar trebui să schimbi banii

Din moment ce a ajuns în Istanbul după ce s-au închis băncile, tânăra a fost nevoită să schimbe dolari în lire turcești la aeroport. Aceasta a observat abia mai târziu că în oraș erau deschide case de schimb valutar, iar cursul era mai avantajos.

“Mi s-a părut nesigur să intru în oraș fără niciun ban cash, dar imediat ce am ieșit am văzut că în oraș erau case de schimb valutar deschise și mult mai avantajoase”, a mai spus ea. După aceea, a utilizat doar bancomatele Halkbank, unde nu i-au fost percepute comisioane.

Cultura locală a impresionat-o pe turistă, care a acceptat peste tot un pahar de “çay” oferit. Băutura era delicioasă, însă avea să afle, după câteva zile, că are un conținut ridicat de cofeină. Astfel, cei care ajung în Turcia ar trebui să consume ceaiul turcesc cu moderație.

“L-am primit în restaurante, magazine și chiar la dentist. Era delicios, ieftin și făcea parte din experiența autentică.

După câteva zile mi-am dat seama de ce jet lag-ul era mai rău decât de obicei. Într-o zi consumasem probabil mai multă cofeină decât beau într-o săptămână acasă”, a spus ea.

A vizitat, de asemenea, și Marele Bazar din Istanbul, unde a găsit haine colorate, condimente aromate și numeroase ceaiuri. A achiziționat câteva suveniruri, dar și-ar fi dorit să aștepte până a doua zi, atunci când a mers în Kadıköy, unde a găsit lucruri mai ieftine.

“Am cumpărat câteva suvenire acolo, dar regret că nu am așteptat până a doua zi, când am mers în Kadıköy, pe cealaltă parte a Bosforului. Uneori costau de zece ori mai puțin decât în Marele Bazar”, a relatat ea.

De ce i-au fost confiscate produsele alimentare cumpărate

De-a lungul călătoriei, aceasta s-a bucurat de mai multe preparate culinare tradiționale. Turista a decis să achiziționeze câteva și pentru membrii familiei. Din păcate, multe dintre ele i-au fost confiscate la vamă, întrucât sunt interzise la intrarea în țară.

“Magazinele ambalau totul foarte profesionist – de la baclavale până la măsline, unele chiar în vid. Mi-au confiscat un sac mare de curmale uscate când am intrat în SUA. A fost trist și jenant”, a mărturisit ea.

Turiștii care vor să achiziționeze produse alimentare din Turcia ar trebui să se intereseze în legătură cu regulile vamale. Doar așa pot fi evitate surprizele neplăcute.