Greșeli care îți pot strica somnul. Cinci lucruri de evitat înainte de culcare pentru a te asigura că te dormi bine. Cum să ai un somn mai odihnitor.
Ca să te odihnești cu adevărat, e important să fii atent la ce faci înainte de culcare. Există însă anumite greșeli pe care mulți le fac fără să-și dea seama, și care pot afecta calitatea somnului. Evitarea lor îți va asigura o noapte liniștită, iar dimineața te vei trezi revigorat. Ce spun experții?
Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Dar, în ritmul alert al vieții moderne, mulți dintre noi neglijăm această componentă vitală. Experții în domeniu ne reamintesc că un somn bun este fundamentul unei bune performanței, atât în viața personală, cât și în cea profesională.
Un expert care lucrează cu sportivi de top a împărtășit recent câteva sfaturi esențiale pentru îmbunătățirea calității somnului. Dr. Cheri Mah, expert în somn din Sunnyvale, California, a discutat acest subiect în cadrul podcastului “Diary of a CEO” al lui Steve Bartlett.
Dr. Mah a colaborat cu echipe sportive de renume precum San Francisco Giants din MLB, Golden State Warriors din NBA și Philadelphia Eagles din NFL. Ea demonstrează cum unele schimbări simple în rutina de seară te ajută să dormi mai bine.
“Uneori este greu de înțeles cât de mare este diferența pe care somnul o poate face în viața ta. Este unul dintre fundamentele care vor avea un impact asupra modului în care funcționați, asupra stării de spirit, asupra modului în care vă simțiți și, în cele din urmă, asupra performanțelor din ziua următoare”, a explicat Dr. Cheri Mah în cadrul podcastului, potrivit ziare.com.
Iată ce trebuie să faci înainte de culcare pentru a preveni nopțile nedormite, după cum recomandă expertul, potrivit ziare.com.
Dr. Mah descrie mediul perfect de somn ca fiind asemănător unei “peșteri” – întunecat, liniștit și răcoros. Însă, mulți dintre noi ne confruntăm cu problema unui dormitor prea luminos, ceea ce poate perturba calitatea somnului.
Pentru a combate acest inconvenient, ea recomandă utilizarea perdelelor opace sau a draperiilor groase care să blocheze eficient lumina exterioară. În cazul în care acestea nu sunt suficiente sau nu sunt o opțiune viabilă, ea sugerează folosirea unei măști de ochi confortabile.
“Vrem ca mediul de somn să fie ca o peșteră – foarte întunecat, liniștit, răcoros și confortabil. Perdelele opace și măștile de ochi sunt unele dintre cele mai simple instrumente pe care le puteți lua și sunt incredibil de utile și investiții excelente. Ar trebui să fie liniște, așa că dopurile de urechi pot ajuta. Uneori există un camion de gunoi afară sau construcții pe care nu le puteți controla întotdeauna”, a declarat ea.
Dr. Cheri Mah, expertă în somn, atrage atenția asupra acestui obicei aparent inofensiv care îți poate strica somnul. Dacă faci duș chiar înainte de culcare, s-ar putea să-ți fie mult mai greu să adormi.
“V-aș încuraja să vă mutați dușul mai devreme în noapte. Cu o oră și jumătate înainte de a merge la culcare este ideal”, a dezvăluit ea.
Explicația științifică din spatele acestui sfat este legată de temperatura corpului. Un duș luat chiar înainte de culcare poate interfera cu procesul natural de răcire a corpului necesar pentru un somn odihnitor.
În mod similar, consumul unei mese copioase înainte de culcare poate provoca disconfort și poate perturba ciclul natural de somn. Digestia unei mese consistente necesită energie și poate menține corpul într-o stare de activitate când ar trebui să se pregătească de odihnă.
De asemenea, dacă mergi la culcare flămând poate fi la fel de problematic. Senzația de foame poate provoca disconfort și poate duce la treziri bruște în timpul nopții.
“Nu vreau să vă treziți în mijlocul nopții fiind înfometați sau chiar încercând să adormiți dacă simțiți că vă este foame. Vrei să mănânci ceva care se digeră lent în timpul nopții, pentru că, în mod ideal, vei dormi șapte, opt sau nouă ore și vrei să fie capabil să te ducă la ora dimineții. O gustare înainte de somn poate fi o strategie excelentă dacă veniți târziu acasă și doriți să vă puteți alimenta înainte de culcare sau dacă luați cina foarte devreme și vă este foame înainte de culcare”, a mai declarat aceasta, conform sursei citate.
Conform expertei, expunerea la ecrane în ultimele ore ale serii îți poate afecta somnul în mod negativ. “Luminile strălucitoare” emise de televizoare, telefoane și tablete sunt “foarte stimulative din punct de vedere psihologic”, explică Dr. Mah.
Dr. Mah recomandă implementarea unei “rutine de relaxare” care să pregătească atât creierul, cât și corpul pentru somn. Ea compară acest proces cu frânarea treptată a unei mașini, în contrast cu încercarea de a opri brusc după ce ai mers cu viteză mare.
„Gestionarea unei minți grăbite poate fi incredibil de comună nu doar pentru atleții de elită, ci pentru noi toți. Ceea ce aș recomanda este să petreceți 10 minute procesându-vă gândurile în afara patului, în lumină slabă, în fiecare seară. V-aș recomanda să faceți stretching, să faceți exerciții de respirație profundă”, a mărturisit aceasta.
Un alt obicei dăunător pentru calitatea somnului este amânarea repetată a alarmei de dimineață. Specialista spune că apăsarea repetată a butonului de snooze fragmentează ultima parte a somnului nostru, care poate fi crucială pentru odihnă.
„Dacă sunteți o persoană care apasă butonul snooze de cinci ori la fiecare cinci minute timp de o jumătate de oră, înseamnă că aveți un somn foarte întrerupt în ultima jumătate de oră a nopții”, afirmă Dr. Mah.