News

Ce să nu faci sub nicio formă de Înălțarea Domnului. E considerat mare păcat

27.05.2020 | 10:49
Ce sa nu faci sub nicio forma de Inaltarea Domnului E considerat mare pacat
FANATIK îți spune ce nu ai voie să faci în ziua de 28 mai, când se sărbătorește Înălțarea Domnului. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Pe 28 mai, după 40 de zile de la Sărbătorile Pascale, credincioșii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, una dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale creştinătăţii. Practic, acesta este momentul în care Mântuitorul  li s-a arătat din nou „în trup” ucenicilor şi Maicii Sale, după ce a fost trădat și răstignit pe cruce de oamenii pe care îi iubea atât de mult și în care avea toată încrederea. Bineînțeles, această zi nu duce lipsă de tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă cu sfințenie pentru a avea parte de sănătate și belșug în restul anului.

Ce nu trebuie să faci de Înălțarea Domnului

La fel ca în duminica Paștelui, de Înălţare se înroşesc şi se ciocnesc ouă, iar credincioșii se salută cu „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat”. În tradiţia populară, acest praznic aminteşte de ziua în care Iisus s-a urcat la ceruri şi este împodobit cu numeroase obiceiuri strămoşeşti, respectate în popor de sute şi sute de ani. În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ispas, un cuvânt de provenienţă latină („Spasiteli”), care în traducere înseamnă „Mântuitorul”.

ADVERTISEMENT

Legenda spune că Ispas a fost un martor ocular la Înălţarea Domnului, alături de Apostolii Săi. Era un om bun şi vesel, iar oamenii trebuie ca în această zi specială să îi urmeze exemplul: să fie bine dispuşi, să evite supărările şi să nu-şi facă necazuri unul altuia.

Totodată, sărbătoarea Înălţării este o zi de împăcare, de reconciliere cu rudele şi prietenii în comunitatea în care până atunci au domnit resentimentele. În familia care respectă aceste tradiţii va domina veselia, iar necazurile şi ghinioanele se vor îndepărta imediat.

ADVERTISEMENT

10 lucruri pe care nu ai voie să le faci de Înălțarea Domnului

  • nu se spală
  • nu se calcă
  • nu se coase
  • nu se face curățenie
  • nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
  • niciun obiect din casă nu se înstrăinează
  • nu se împrumută bani
  • nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
  • nici sarea nu se dă din casă pentru că vacile nu vor avea smântână
  • nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod

Tradiții și obiceiuri

În unele localităţi din Transilvania şi din Argeş, fetele şi flăcăii merg noaptea, în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului în alunişuri, să culeagă flori de alun, care înfloresc şi se scutură în zorii aceleiaşi zile. Se spune că aceste flori au puteri magice şi trebuie păstrate alături de busuiocul sfinţit la Bobotează.

ADVERTISEMENT

Împlinirea ritualului aduce sporul în gospodărie și menţine armonia şi dragostea în familiile care păstrează cu sfințenie toate obiceiurile. În numeroase localităţi din Muntenia, bărbaţii poartă frunze de nuc la brâu pentru a scăpa de durerile de spate. Mai mult, se respectă această tradiţie pentru că şi Iisus a purtat un mănunchi de frunze la brâu în ziua Înălţării Sale la cer.

De asemenea, femeile care au în familie rude decedate dăruiesc săracilor ofrande precum pâine caldă, ceapă verde, brânză şi rachiu pentru sufletele acestora. Cerurile sunt deschise, iar sufletele morţilor, care au venit în ziua de Paşti la casele unde au trăit o viaţă întreagă, se înalţă din nou la cer. Alimentele date de pomană reprezintă, așadar merindele necesare pentru călătoria de întoarcere la ceruri.

ADVERTISEMENT

În mediul rural se practică ritualul leuşteanului. Această datină îi apără atât pe gospodari, cât şi animalele lor de tracţiune de efectele vrăjilor şi de spiritele rele. Gospodina casei atinge cu o legătură de leuştean (asemănătoare sorcovei) pe fiecare membru al familiei şi fiecare animal în parte, urându-le să fie apărate de orice rău.

Se spune că ritualul a avut de-a lungul timpului efecte spectaculoase. În gospodăria respectivă a fost alungate boala și paguba. De asemenea, a fost păstrat sporul laptelui și al banilor, așa că acest obicei trebuie respectat cu sfințenie.

ADVERTISEMENT