În fiecare an, pe data de 29 august, se sărbătorește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este o zi notată cu cruce roșie în caledarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că trebuie respectată cu sfințenie. Ce nu este bine să facă femeile, căci altfel vor avea ghinion.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe data de 1 septembrie începe un nou an. Se spune că trebuie să postim în această zi, pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din ospățul fără oprire a cerut ca Salomeea să-i danseze, după care a respectat porunca ei ca să fie tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Postirea este esențială și pentru a nu ne asemăna cu viața înfrânată a lui Irod. Postirea înseamnă să ne abținem de la mâncare timp de 24 de ore, adică să bem doar apă sau să ne abținem de la alimentele de dulce, precum carne, lapte sau ouă.
De asemenea, postirea se referă și la a sta departe de faptele rele, precum: bârfitul, injuriile, trădările, vicleniile și, totodată, este important să nu facem treburi precum cele agricole, gătitul sau alte activități care nu sunt acceptate într-o zi de sărbătoare creștină notată cu cruce roșie în calendar.
De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt specifice anumite tradiții și obiceiuri, iar femeile nu au voie să facă anumite lucruri, pentru a fi ocolite de ghinion. Potrivit datinilor răspândite din moși-strămoși, pe data de 29 august femeile trebuie să ia o pauză de la muncă.
Femeile trebuie să se abțină de la treburile casnice, să nu gătească, să nu facă curat, să nu coase, să nu culeagă roade sau să meargă pe câmp. Ziua de 29 august o pot considera una de relaxare și de odihnă și una în care să se dedice rugăciunii, lui Dumnezeu.
Vinul roșu nu este recomandat a se consuma pe data de 29 august fiindcă semnifică sângele care a rămas în urma uciderii Sfântului Ioan Botezătorul, respectiv al tăierii capului său, iar varza face trimitere la faptul că i-a fost tăiat capul pe varză.
De altfel, în această sărbătoare creștină nu se urează ”La mulți ani!” celor care poartă numele de Ion, Ioana, Ionel, Ionela și alte derivate . Asta deoarece este vorba despre o zi care semnifică moartea și nu nașterea unei persoane.