Life

Ce să nu iei niciodată când ești răcit. Avertismentul unui medic: ”Nu au nicio valoare”

Dacă te confrunți cu o răceală, este foarte important ce tip de medicamente alegi să administrezi. Un medic trage semnalul de alarmă.
17.12.2024 | 11:46
Ce sa nu iei niciodata cand esti racit Avertismentul unui medic Nu au nicio valoare
Ce să nu iei niciodată când ești răcit. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

E important să știi ce să nu iei niciodată când ești răcit. Deși simptomele pot fi neplăcute și ești tentat să mergi direct la farmacie, iată că un medic vine cu un avertisment în acest sens.

Sfaturi esențiale în timpul unei răceli

Nimeni nu își dorește să răcească. Pe de altă parte, în sezonul rece acest lucru se poate întâmpla destul de frecvent. Schimbările radicale de temperaturi, dar și o imunitate scăzută ne pot aduce într-o situație neplăcută.

ADVERTISEMENT

De altfel răceala este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în această perioadă. Când vine vorba de tratamente însă, este bine să fim atenți. În farmacii găsim o mulțime de medicamente, însă nu toate sunt și o alegere bună.

Sunt persoane care recurg la automedicație și iau chiar și la antibiotice, deși nu au indicație medicală în acest sens. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General al Societății Române de Rinologie, a vorbit despre acest subiect.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, gestionarea corectă a unei răceli implică în primul rând tratarea simptomelor. Totodată, trebuie făcută o diferență între infecțiile virale și cele bacteriene. Ce să nu iei niciodată când ești răcit? Antibiotice.

Medicul Codruț Sarafoleanu spune că antibioticele nu au nicio valoare de cele mai multe ori. De cealaltă parte, vitaminele pot fi de mare ajutor în sezonul rece, având în vedere că pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

ADVERTISEMENT

Ce să nu iei niciodată când ești răcit

“Pacienții nu țin cont că, cu siguranță o proporție covârșitoare, în afară de antibiotic iau și tratament simptomatic. Vitamine, antitermice, antiinflamatoare, decongestionante nazale. E clar că simptomele trec cu ajutorul acestor tipuri de medicații. Antibioticul, în infecțiile virale, neavând realmente nicio valoare”, a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, la DC Medical.

Astfel, e foarte important să nu iei antibiotice când ești răcit, decât dacă medicul recomandă acest lucru. În caz contrar, pot apărea niște probleme serioase, avertizează specialistul. Mai exact, poate lua naștere rezistența la antibiotice.

ADVERTISEMENT

Totodată persoanele care aleg să țină antibiotice în casă mai bine evită să facă acest lucru. Ele trebuie administrate doar în momentul în care medicii le recomandă și doar în anumite situații.

“Din păcate, pacienții rămân păcăliți de această impresie și fac stocuri și păstrează medicamente în casă și iau la următoarea răceală. E un obicei păgubos pe care nu îl încurajăm”, a mai explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu.

ADVERTISEMENT