Ce mănânci la micul dejun îți poate da energie întreaga zi, dar și o stare de bine. Sunt alimente care îmbunătățesc concentrarea, stimulează metabolismul și totodată susțin și performanța fizică și mentală.
Din diferite motive însă, unele persoane nu fac o prioritate din micul dejun. Astfel, cea mai importantă masă a zilei ajunge să fie luată în grabă, fie este înlocuită cu fel de fel de produse din comerț.
Cardiologul Aurelio Rojas, cunoscut pentru sfaturile sale legate de îngrijirea inimii, trage un semnal de alarmă în acest sens. Acesta a vorbit despre alimentele pe care nu trebuie le mănânci la micul dejun, dar și despre cele benefice.
În primul rând micul dejun este foarte important și nu trebuie uitat. Acesta furnizează energia și stabilizează metabolismul. Totodată, după o noapte de repaos, organismul are nevoie de nutrienți pentru a funcționa la capacitate optimă.
Nu orice aliment e însă și sănătos. Astfel, specialistul recomandă evitarea cerealelor cu zahăr dimineața. Acestea au un indice glicemic ridicat, astfel că duc la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge și la scăderea energiei rapid după consum.
Pâinea albă, consumată de multe persoane la micul dejun, are de asemenea același efect, iar la fel și băuturile îndulcite ori cele energizante. Produsele de patiserie, trebuie de asemenea să eviți să le mănânci la micul dejun.
Deși sunt delicioase și pot fi găsite mai peste tot, ele conțin anumite tipuri de margarină, care pot crește riscul de boli de inimă. Iar aceeași regulă se aplică și când vorbim despre mezeluri procesate, bogate în grăsimi și sare.
Acestea la rândul lor pot afecta sănătatea cardiovasculară. La micul dejun nu trebuie să consumi nici dulciuri sau prăjituri. Acestea doar contribuie la creșterea în greutate, sunt bogate în calorii, dar nu au nutrienți importanți.
Care sunt alternativele sănătoase? În primul rând un pahar de apă consumat pe stomacul gol dimineața. Totodată, ouăle, care conțin proteine, sunt recomandate, iar la fel și cafeaua, care are beneficii pentru inimă.
Tot la micul dejun poate fi consumat chefir, un probiotic natural, dar și avocado sau nuci. Acestea conțin Omega 3 și totodată oferă și o senzație de sațietate. Fructe precum afinele, kiwi și zmeura sunt la rândul lor bogate în fibre și vitamine și pot fi o alegere bună.