Life

Ce să nu pui niciodată în cozonac. Ingredientul banal care îți poate distruge întreaga rețetă

Ce nu trebuie să pui niciodată în cozonac dacă vrei să aibă o textură autentică. Un ingredient banal îți poate distruge rețeta.
29.12.2024 | 16:16
Ce sa nu pui niciodata in cozonac Ingredientul banal care iti poate distruge intreaga reteta
Ingredientul pe care nu trebuie să-l adaugi în cozonac. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Află ce nu trebuie să pui niciodată într-un cozonac. Un ingredient banal, folosit în alte preparate, ți-ar putea ruina rețeta și este recomandat să-l eviți.

Ce nu trebuie să pui niciodată în cozonac. Acest ingredient banal trebuie evitat cu orice preț

Cozonacul este un desert care nu lipsește de sărbători, mai ales la masa de Crăciun, însă multe gospodine îl fac și pentru Revelion.

ADVERTISEMENT

Cu toate că poate părea un preparat dificil de făcut din cauza numărului mare de ingrediente, dar și a faptului că trebuie să respecți cu strictețe cantitățile pentru ca rezultatul să fie unul bun, cozonacul îți va ieși foarte bine atâta timp cât ții cont de recomandări.

Există unele ingrediente care îi pot distruge aroma și textura, așa că este recomandat să le eviți. De exemplu, bicarbonatul de sodiu și praful de copt se adaugă în alte deserturi, dar nu este nevoie de ele în cozonac.

ADVERTISEMENT

În cazul cozonacului, drojdia reprezintă agentul de creștere care face ca aluatul să aibă o textură pufoasă și aerată. Dacă utilizezi bicarbonat de sodiu și praf de copt în aluatul cozonacului, acesta va dobândi o textură densă, asemănătoare cu cea a checului.

Margarina nu trebuie folosită în cozonac, pe post de unt. Textura și aroma desertului pot avea de suferit dacă folosești acest ingredient.

ADVERTISEMENT

În timp ce margarina conține grăsimi hidrogenate și arome artificiale, untul are un conținut ridicat de grăsime, precum și o aromă naturală intensă, motiv pentru care este folosit în rețeta de cozonac.

Nuca veche sau zahărul de slabă calitate nu trebuie folosite atunci când faci cozonac. Acestea îți pot compromite desertul, așa că este recomandat să te bazezi doar pe ingrediente de cea mai bună calitate.

ADVERTISEMENT

Atunci când vrei să faci cozonac, nu trebuie să faci exces de grăsimi ieftine sau să folosești un lapte degresat. Aluatul nu va fi foarte fraged dacă adaugi aceste ingrediente.

Nici coloranții artificiali nu trebuie folosiți în cozonac. Dacă folosești ingrediente de calitate, atunci cozonacul va căpăta oricum culorile specifice, precum galbenul de la gălbenușul ouălor.

Coloranții artificiali îi pot da un aspect care nu este natural, dar și un gust chimic, așa că este bine să îi eviți pentru acest desert. Nu sunt recomandate nici aromele artificiale, precum esențele sintetice.

Greșelile pe care să le eviți atunci când faci cozonac

Totodată, atunci când prepari cozonacul, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. E necesar să folosești ingrediente la temperatura camerei și nu reci, deoarece acestea pot încetini procesul de dospire.

Aluatul trebuie să dospească într-un mediu cald, fără curenți de aer, până când își dublează volumul. Dacă nu îl lași să crească suficient, cozonacul va ieși dens. Dacă crește prea mult, aluatul se poate lăsa în timpul coacerii, notează stirileprotv.ro.

În plus, pentru a avea un aluat elastic și pufos, trebuie frământat suficient. În acest fel, glutenul se poată dezvolta și cozonacul va avea textura potrivită.

Dacă adaugi prea multă umplutură în cozonac, aluatul se poate rupe. Nu este bine nici să pui prea puțină, deoarece cozonacul va fi prea “gol”. Ține cont de recomandările din rețetă.

Trebuie să respecți și temperatura ideală de coacere. Dacă aceasta este prea mare, atunci cozonacul va avea crusta arsă. Pe de altă parte, cozonacul nu va crește dacă este copt la o temperatură prea joasă.

Cozonacul este un desert de sărbători adorat de multe persoane. Toate gospodinele îl prepară ținând cont de preferințele lor și ale celor dragi.

Cel mai căutat cozonac este cel cu nucă și cacao. Unii preferă cozonacii care conțin rahat, stafide sau alte fructe confiate. Indiferent de umplutura aleasă, este necesar să respecți toți pașii din rețetă.

ADVERTISEMENT