Ce trebuie să știe gospodinele care prepară cozonac acasă. Ingredientul pe care ar trebui să nu îl mai folosească de acum încolo, dacă vor ca desertul lor să fie pufos.
Cozonacul este unul dintre deserturile preferate ale românilor. Chiar dacă există o mulțime de variante în comerț, nimic nu se compară cu gustul unui cozonac făcut în casă.
Gospodinele au fel de fel de rețete după care prepară cozonacii. În funcție de gusturi, se poate jongla cu ingredientele care alcătuiesc compoziția.
Totuși, există un ingredient pe care gospodinele nu ar trebui să îl mai folosească atunci când fac cozonac. Cofetarii cu experiență susțin că acesta poate ruina rețeta, iar cozonacul nu va mai ieși pufos.
De acum încolo, ai face bine să nu mai pui ulei de floarea soarelui în aluatul pentru cozonac. Poate că nu multe gospodine știu, dar uleiul de floarea soarelui nu face decât să întărească cozonacul.
În schimb, dacă vrei să obții un cozonac pufos, altul este ingredientul pe care trebuie să îl folosești. Acesta este un secret la care apelează mereu cofetarii, iar rezultatul final vorbește de la sine.
Dacă vrei un cozonac pufos ca un norișor, tot ce trebuie să faci este să pui două linguri de smântână acră în aluat. Recomandat este să folosești smântână de grăsime 35%, iar dacă nu ai la dispoziție, poți folosi untură de porc.
Untura de porc nu doar că îl va ajuta să fie pufos, dar îi va da și gustul de altădată. Este important să nu exagerezi cu cantitatea de untură, 2 lingurițe fiind suficiente.
De asemenea, pentru a obține cel mai bun și cel mai pufos cozonac, secretul constă în pregătirea sa. Tocmai de aceea, este foarte important ca toate ingredientele să aibă temperatura camerei, mai ales ouăle. Dacă acestea sunt reci, nu vor avea același volum.
Pentru o culoare mult mai intensă a cozonacului, este recomandat ca gălbenușurile să fie bătute cu o lingură de lemn. Cozonacul va fi mereu un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, atâta timp cât ingredientele folosite sunt proaspete și de calitate.