Tu știi ce să pui în borcane înainte să faci zacusca? Dacă ții cont de aceste reguli simple te vei bucura mai mult timp de ea. De asemenea eviți situația în care mucegaiul ar putea apărea.
Zacusca este preparatul vedetă de toamnă. Mai toate gospodinele o prepară în această perioadă, având în vedere faptul că poate fi consumată și pe timp de iarnă. Totodată, dacă e făcută ca la carte, aceasta poate fi și destul de sănătoasă.
E important însă să ținem cont de anumite detalii înainte de a ne apuca de treabă. Poate nu știai, dar dincolo de legumele pe care le folosești, la fel de importante sunt și borcanele, astfel încât conservarea să fie una optimă.
Ce să pui în borcane înainte să faci zacusca? Acestea trebuie igienizate foarte bine. În acest mod sunt distruse toate bacteriile și este evitată apariția mucegaiului. Iar procesul de sterilizare este extrem de important.
Poate nu știai, dar dacă nu faci asta, există bacterii și mucegaiuri care nu sunt tocmai vizibile. Ulterior, după ce ai pus zacusca în borcan, vei observa că aceasta prinde mucegai după o perioadă nu foarte lungă de timp.
Înainte de toate ai grijă ca borcanele să nu fie sparte sau fisurate. Dacă se întâmplă asta, ele nu vor rezista în timpul procesului de sterilizare. De preferat ar fi să optezi pentru unele noi ca să nu existe probleme.
Ce să pui în borcane înainte să faci zacusca și cum se face corect această sterilizare? Detergent de vase și apă fierbinte. De asemenea, este bine să insiști la marginea borcanelor, fix acolo unde vine capacul înfiletat.
Poate nu știai, dar acolo mai pot rămâne urme fine de zacuscă de anul trecut, sau urme ale unui preparat vechi. Astfel, apariția mucegaiului este favorizată. Capacele trebuie la rândul lor sterilizate și nu trebuie să fie ruginite sau strâmbe.
În ceea ce privește temperatura de sterilizare, specialiștii ne recomandă să le punem într-o tavă cu gura în sus la cuptor, la o temperatură de 150 de grade celsius. Ele trebuie lăsate acolo timp de 15 minute.
În acest mod, posibilele bacterii vor fi distruse de temperaturile înalte. Și la cuptorul cu microunde poți steriliza borcanele. În acest caz le poți lăsa timp de 2 minute, la temperatură maximă.