Life

Ce să pui în borcanul cu gogoșari umpluți cu varză ca să nu mai facă floare, să aibă un gust deosebit și să fie tari pentru mult timp. Trucul pe care marii bucătari îl folosesc la murături

Ce se adaugă în recipientul cu gogoșari umpluți cu varză ca să nu se strice și să-și păstreze savoarea multă vreme. Secretul chefilor internaționali.
26.10.2024 | 14:35
Ce sa pui in borcanul cu gogosari umpluti cu varza ca sa nu mai faca floare sa aiba un gust deosebit si sa fie tari pentru mult timp Trucul pe care marii bucatari il folosesc la muraturi
Ce se adaugă în recipientul cu gogoșari umpluți cu varză ca să nu se strice și să-și păstreze savoarea multă vreme. Secretul chefilor internaționali. Sursa foto: captură video Youtube
ADVERTISEMENT

Ce să pui în borcanul cu gogoșari umpluți cu varză ca să nu mai facă floare, să aibă un gust deosebit și să fie tari pentru mult timp. Trucul pe care marii bucătari îl folosesc la murături, care au numeroase beneficii pentru organism.

Ce se adaugă în recipientul cu gogoșari umpluți cu varză ca să nu se strice și să-și păstreze savoarea multă vreme. Secretul chefilor internaționali

Ce se adaugă în recipientul cu gogoșari umpluți cu varză ca să nu se strice și să-și păstreze savoarea multă vreme. Secretul chefilor internaționali este unul simplu și la îndemâna tuturor gospodinelor din România.

ADVERTISEMENT

Murăturile fermentate natural sunt foarte bune pentru organismul uman pentru că au foarte multe proprietăți. Se pun la borcane în fiecare toamnă, rețetele fiind rapide, însă unii bucătari cunosc câteva trucuri.

Unul dintre acestea constă în folosirea condimentelor. Acestea nu doar că oferă o aromă specifică, dar au și rol antibacterian. Printre cele mai folosite când vine vorba de acest fel de conservare se numără piperul și boabele de muștar.

ADVERTISEMENT

De asemenea, frunzele de dafin și hreanul nu trebuie să lipsească din borcanele cu gogoșari umpluți cu varză. Trucul este unul simplu și funcționează de minune, soluția păstrând legumele tari o perioadă mai mare.

ADVERTISEMENT

Cum se fac gogoșarii umpluți cu varză

Gogoșarii umpluți cu varză nu lipsesc din nicio cămară, în sezonul rece. Rețeta este simplă, ușoară și cu puține ingrediente. Gospodinele au nevoie de 3-4 kg de gogoșari, 2 kg de varză albă, 1-2 morcovi, 2 rădăcini de hrean și 1 legătură de frunze de țelină.

De asemenea, preparatul mai conține boabe de piper negru și frunze de dafin (opțional). Saramura se face din 2,5 litri de apă, 300 ml oțet de concentrație 9%, 1 lingură sare grunjoasă neiodată la fiecare litru de saramură, 4-5 linguri de zahăr, 2-3 boabe de ienibahar, 10-15 boabe de piper negru și frunze de dafin.

ADVERTISEMENT

Înainte de a pune la borcane aceste legume delicioase femeile se asigură că au fost spălate bine. Ardeii se curăță de semințe și se îndepărtează cotoarele cu ajutorul unui cuțit. Se elimină și nervurii din interior, în timp ce varza se curăță și se toacă fâșii subțiri.

Morcovii se spală și se dau prin răzătoare și se amestecă apoi cu varza. Se presară deasupra sare grunjoasă și se frământă ușor varza cu mâinile. Sarea are rolul de a înmuia varza. Hreanul se curăță și se taie fâșii lungi și subțiri.

Fiecare gogoșar se umple cu amestecul de varză și morcovi și ulterior, se așază în borcanele care au fost sterilizate în prealabil. Se pun deasupra frunzele de țelină și se toarnă saramura cât să acopere complet gogoșarii.

Pentru a face saramura este nevoie de o oală în care se pun la fiert oțetul, sarea, zahărul, piperul, frunzele de dafin și ienibaharul împreună cu apa. Se lasă pe aragaz până când sarea și zahărul se dizolvă complet. Trebuie să dea în câteva clocote înainte de a fi gata.

Înainte de a se folosi saramura se lasă să se răcească timp de un sfert de oră. Recipientele cu gogoșarii umpluți cu varză se strâng bine cu capace și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.