Gospodinele care aleg să gătească cu borș, știu foarte bine că există mai multe rețete pentru prepararea lui. Deși se găsește și în comerț, nimic nu se compară cu gustul celui făcut în casă. Iată care este rețeta de borș cu care nu vei da niciodată greș.
Borșul este reprezentativ pentru gastronomia românească. De ani de zile, gospodinele îl folosesc pentru a da un gust special mâncării. Cele care nu apelează la variantele din comerț, aleg să-l prepare singure, acasă.
Borșul este un preparat natural care adaugă un plus de savoare mâncării. În general, acesta este folosit pentru a da o notă dulce acrișoară ciorbelor. Gospodinele care nu folosesc borș, dar totuși, vor să folosească ingrediente naturale, pot acri ciorbele cu lămâie sau smântână.
Atunci când vine vorba de prepararea borșului în casă, părerile sunt împărțite. Unele gospodine spun că este foarte simplu, în timp ce altora rețeta le dă adevărate bătăi de cap.
Există multe rețete de borș, însă, una singură te va ajuta să îl prepari exact ca pe vremea bunicii. Ba mai mult, rezultatul desăvârșit te va face să nu mai cumperi niciodată borș din comerț.
Așadar, pentru a prepara chiar la tine acasă borș, ai nevoie de 150 g tărâțe de grâu, 150 g mălai de porumb și opțional, poți folosi 15 g zahăr tos care vor accelera fermentarea. Necesare sunt și câteva crenguțe de cimbru uscat și două felii de pâine prăjită pe care le vei folosi în loc de drojdie.
Pentru ca rețeta să iasă ca la carte, ai nevoie și de o crenguță de vișin, o crenguță de leuștean și aproximativ 5 litri de apă. Ingredientele menționate te vor ajuta să obții aproximativ 3.5 litri de borș.
Pentru început, tărâțele, mălaiul și zahărul se pun într-un bol peste care se toarnă 500 ml de apă caldă. Ingredientele se amestecă foarte bine până când se omogenizează, apoi se acoperă cu o folie.
După acest pas, poți pune la fiert 5 litri de apă. Nu contează neapărat vasul în care urmează să pui borșul, însă, potrivit savoriurbane.com, potrivite sunt cele din ceramică.
Amestecul inițial de tărâțe se transferă în vasul ales peste care se pun crenguțele de cimbru, apoi feliile de pâine prăjită. Ultimele ingrediente care trebuie adăugate sunt crenguțele de vișin și leușteanul.
După ce apa a fiert la 95 de grade Celsius, se toarnă treptat peste ingredientele din vas. În funcție de forma vasului, s-ar putea să ai nevoie de o pâlnie. După ce ai turnat toată apa, trebuie să amesteci bine de tot cu ajutorul unei linguri de lemn.
Recipientul cu borș se pune într-un loc cald unde trebuie să stea maxim 3 zile. După ce s-a scurs timpul, borșul se strecoară și se depozitează în sticle care, ulterior, vor fi păstrate la rece, în frigider.