Dacă vrei o varză murată care să nu se acrească prea tare e foarte important cum o prepari. Totodată, contează ingredientele pe care le adaugi în butoi. Doar așa te bucuri de ea proaspătă mai mult timp.
Sezonul murăturilor a început deja de ceva timp. Gospodinele aleg cele mai bune legume pe care să le bage la murat, astfel încât să se bucure de ele atât în sezonul rece, cât și la primăvară.
Totuși, deși să prepari murături nu e deloc dificil, sunt câteva trucuri pe care trebuie să le cunoști. Acestea pot face diferența când vine vorba de gustul final. Totodată, conservarea va fi una optimă.
Fie că prepari gogoșari murați, ori castraveți e bine să știi că ce adaugi în butoi contează foarte mult. Sunt anumite plante, dar și condimente, care pot da o aromă aparte murăturilor tale și le și păstrează mai bine.
Dacă vrei o varză murată care să nu se acrească și care să rămână la fel de aromată, atunci contează foarte mult ce pui în butoi. Specialiștii culinari spun că un singur ingredient, banal la prima vedere, poate să facă diferența.
Astfel, nu trebuie decât să pui în butoiul cu varză murată o bucată de lemn de mesteacăn. Iar dacă nu ai așa ceva, există și o altă opțiune. Mai exact, e bine să adaugi câte puțin zahăr în butoi din în când.
Ce faci însă dacă zarzavaturile s-au veștejit deja? Le poți înmuia o oră în apă rece cu oțet și zeamă de lămâie. În acest mod ele o să își revină destul de repede. Mai sunt însă și alte reguli esențiale pe care trebuie să le cunoști.
Spre exemplu, dacă vrei ca vitaminele din zarzavaturi să se mențină, atunci ține-le într-un vas acoperit, departe de lumina directă a soarelui. Acest lucru e valabil fie că vorbim de leuștean, ori pătrunjel.
În cazul legumelor fierte însă, situația este alta. Dacă vrei ca ele să își păstreze culoarea, atunci pune o jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu în momentul în care le fierbi. Această cantitate e ideală la un litru de apă și deasupra mai poți adăuga și puțină zeamă de lămâie.