Dimineața nu ar fi la fel fără cafea, însă, mulți încearcă să o bea fără zahăr. Astfel, gustul nu mai este la fel de bun, iar băutura poate fi amară. O alternativă este mierea, însă există și o altă variantă, slab calorică, la care puțini s-ar fi gândit.
Cafeaua este o băutură delicioasă, energizantă, fără de care diminețile ar fi mai grele. Însă, uneori, atunci când luăm prima gură, în loc de o aromă bogată și netedă a boabelor, ne lovim de un gust amar, ceea ce poate fi dezamăgitor.
Există mai multe cauze pentru care cafeaua capătă un gust amar. Una dintre aceasta poate fi extracția excesivă. Stând prea mult în contact cu apa, cafeaua extrage excesiv compuși organici care dau arome aspre și amare. Poți preveni supraextracția prin folosirea unei măcinături mai grosiere și/sau reducerea timpului de preparare.
Un factor important care poate influența gustul cafelei este măcinarea. O măcinare incorectă poate duce la o extracție ineficientă a aromei și poate face cafeaua să aibă un gust amar. Și boabele de cafea prăjite prea mult pot influența gustul amar.
Apa folosită la prepararea cafelei influențează semnificativ aroma. Dacă are un conținut ridicat de minerale, poate extrage note nedorite din boabe, iar dacă este prea săracă în minerale, cafeaua poate avea un gust fad.
Temperatura ideală a apei este între 90 și 96 de grade Celsius; valori prea ridicate sau prea scăzute compromit calitatea cafelei. În plus, o cafea poate căpăta un gust amar dacă espressorul, cafetiera sau aparatul de cafea nu sunt curate, conform coffestore.ro.
Poți să reduci amărăciunea cafelei adăugând zahăr sau miere. Dar, dacă vrei o alternativă mai slab calorică, poți să îndulcești băutura de dimineață cu scorțișoară. Studiile recente au arătat că un consum regulat de scorțișoară poate îmbunătăți semnificativ sănătatea, mai ales pentru cei care au diabet zaharat de tip 2.
Într-un studiu recent, o singură linguriță de scorțișoară pe zi poate avea un efect semnificativ asupra zahărului din sânge, trigliceridelor, colesterolului LDL și colesterolului total.
Astfel, poți să adaugi scorțișoară în loc de zahăr în cafea, fără a-ți face griji pentru calorii. Deoarece 100 g de scorțișoară au doar 247 de calorii, o cantitate mică va avea un impact nesemnificativ asupra aportului caloric.
Nu doar că vei bea cafea fără zahăr, dar scorțișoara are numeroase alte beneficii pentru organism. Acest condiment, contribuie la fortificarea sistemului imunitar și protejează organismul de daunele cauzate de stresul oxidativ, sporind eficiența antioxidanților din alte alimente.
Scorțișoara pare să aibă un impact semnificativ asupra reducerii congestiei, relaxării mușchilor și articulațiilor rigide, combaterii inflamațiilor și menținerii unei digestii sănătoase. De asemenea, unele studii sugerează că acest condiment ar putea sprijini funcțiile cognitive ale creierului.
Consumarea regulată de scorțișoară poate scădea riscul de infecții bacteriene, inclusiv cele provocate de bacterii periculoase precum Listeria și Salmonella. În plus, înlocuirea zahărului cu scorțișoară poate aduce beneficii semnificative în gestionarea greutății și menținerea unui echilibru hormonal sănătos, notează playtech.ro.
Dacă, totuși, nu vrei cafea cu scorțișoară, poți opta către alți îndulcitori naturali. Siropul de arțar și zahărul de cocos reprezintă alternative delicioase, care vor da un gust incredibil băuturii.
Extractul de ștevie este un îndulcitor natural care are 0 calorii, 0 carbohidrați și niciunul dintre efectele negative pe care îndulcitorii artificiali le au. Acesta se găsește pe piață sub formă de esență lichidă, de tablete care se dizolvă și de pudră. Extractul de ștevie este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, deci atunci când se folosește trebuie să se acorde mare atenție cantităților folosite, scrie doc.ro.