Nicio masă tradițională de sărbători nu este completă fără cârnați de casă aromați. Ei se alătură mereu sarmalelor, cozonacului și celorlalte preparate festive care ne aduc aminte de copilărie.
Pentru a prepara cârnații de casă autentici ai nevoie de ingrediente puține, dar de calitate. Cel mai important este să alegi carnea potrivită și să nu uiți ingredientul secret care le dă gustul specific de altădată. Este vorba de cimbru.
Secretul gustului autentic al cârnațiilor de casă stă în combinația perfectă de condimente. Pe lângă clasicul usturoi, sare și piper, cimbrul este cel care face diferența majoră în aromă. Cumbrul îi dă aceea notă specifică pe care mulți o asociază cu gustul copilăriei.
1 kg de pulpă de porc;
1 kg de fleică de porc cu grăsime;
1 căpățână de usturoi din gama Proaspete de la noi;
20 g de sare;
6 g de piper;
6 g de cimbru uscat;
1 lingură de boia dulce;
400 ml de vin alb sec din gama Raftul vinarului;
intestine de porc.
Înainte de orice, pentru a obține cârnați de casă cu un gust desăvârșit, trebuie să te ocupi de marinarea cărnii. Taie pulpa și fleica de porc în cubulețe mici, uniforme, și pune carnea într-un vas încăpător, este rețeta scrisă pe profi.ro.
Adaugă peste ea vinul alb sec, usturoiul pisat, sarea și piperul, după care amestecă bine toate ingredientele. Acoperă vasul cu folie și să-l lași la frigider pentru cel puțin 12 ore, ideal 24 de ore.
A doua zi, scoate carnea din marinadă și las-o să se scurgă bine. Pentru a toca bucățile de carne poți folosi o mașină de tocat sau, dacă preferi metoda tradițională, un cuțit bine ascuțit.
Acum este momentul să adaugi ingredientul secret care dă gustul autentic, cimbrul uscat. Presară-l uniform peste carne împreună cu boiaua dulce. Frământă bine compoziția cu mâinile până când toate ingredientele sunt perfect integrate și vezi că începe să se lege.
Dacă ai cumpărat intestinele din magazin, este suficient să le speli bine cu apă rece. Dacă folosești intestine proaspete, trebuie să le cureți foarte bine și să le lași în apă rece cu felii de lămâie sau oțet pentru a elimina orice miros neplăcut.
Pentru umplerea cârnaților trebuie să folosești un aparat special. Atașează pâlnia la mașina de tocat, leagă un capăt al intestinului și începe să umpli cu compoziție.
După ce ai terminat de umplut toți cârnații, leagă-i din loc în loc la dimensiunea dorită. Dacă preferi, poți să îi afumi, iar apoi trebuie să îi păstrezi la rece.