În România, nu există masă de sărbători fără sarmale. Dar, acum că a trecut Crăciunul, mulți se întreabă cum să le păstreze fragede pentru mai multe zile. Iată care e secretul.
Gospodinele din Moldova au descoperit că dacă adaugi o lingură de mălai în compoziția de sarmale le face mai pufoase, fragede, și le ajută să-și păstreze textura plăcută pentru mai multe zile. Cum se prepară cea mai gustoasă umplutură pentru sarmale?
Secretul unor sarmale perfecte stă în modul de preparare al compoziției. Ai nevoie de carne de porc tocată, orez, ceapă, și condimente precum piper, cimbru și mărar proaspăt. Pentru varza murată, aproximativ două verze medii ar trebui să fie suficiente.
Atunci când faci compoziția, se pune ceapa toacă mărunt, în puțin ulei, la foc mic și într-un vas acoperit. Se adaugă orezul ținut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic câteva minute, amestecând mereu.
De asemenea, se poate adăuga și un morcov ras în compoziția sarmalelor pentru un gust mai bogat.
Apoi, într-un castron încăpător se pune carnea, împreună cu ceapa și orezul călite, 1/4 de lingurită de piper măcinat, 1/2 lingurită de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt.
În compoziție ai putea să presari și o lingură de mălai, conform tradițiilor moldovenești, scrie click.ro. Acest ingredient puțin mai neobișnuit în acest context va face sarmalele mai pufoase și fragede.
Când le pui în oală, începe cu un strat de varză tocată pe fund, apoi aranjează sarmalele în cercuri concentrice. Pentru un plus de savoare, poți adăuga între straturi bucăți de costiță afumată, bacon, piept de porc afumat sau cârnați afumați de casă, menționează libertatea.ro. Deasupra, se mai toarnă puțin bulion sau suc de roșii pentru un aspect plăcut.
Sarmalele pot fi gătite fie pe aragaz, în vase emailate, timp de 4-5 ore, fie la cuptor, în oale de lut. Pentru a te asigura că sunt gata, verifică după 2-3 ore și vezi dacă orezul, carnea și varza trebuie să fie bine fierte.
Nu trebuie să “îneci” sarmalele în apă, ci doar să le acoperi ușor, completează dacă mai este nevoie. Poți chiar să pui două linguri de smântână în apa de fiert ca să fie pufoase sau, dacă preferi un gust mai acru, o cană cu zeamă de varză.
Servește sarmalele fierbinți, cu mămăligă proaspătă și smântână, și nu uita de ardeii iuți proaspeți sau murați.