Sarmalele de post se numără printre cele mai căutate rețete din această perioadă. Măicuțele de la Mănăstirea Prislop au un secret pentru a le dau un gust deosebit.
Vineri, 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului, care are o durată de 40 de zile. În această perioadă, românii care țin post nu consumă alimente de origine animală, adică ouă, , brânză, lapte sau carne.
Rețetele de post sunt foarte căutate acum, iar printre ele se numără și sarmalele. Există mai multe feluri în care le poți prepara fără carne și te poți bucura de gustul lor delicios.
Doar pentru că preparatele de post nu conțin carne sau alte alimente de origine animală, asta nu înseamnă că nu pot avea un gust bun. Sarmalele de post reprezintă un exemplu perfect în acest sens.
Dacă respecți ingredientele și cantitățile corecte, dar și modul de preparare, aceste sarmale îți vor ieși ca la carte. S-ar putea chiar să-ți placă mai mult decât cele care conțin carne.
Măicuțele de la Mănăstirea Prislop au un secret pentru a prepara sarmalele de post. Dacă vrei să le dai un gust deosebit, atunci e important să folosești un ingredient esențial, și anume oregano.
Alături de foile de dafin și de cimbru, acesta va schimba gustul sarmalelor și vor fi, cu siguranță, pe placul tău și al celor dragi.
Pentru sarmalele de post, ai nevoie de o varză murată mare, 450 g de ciuperci champignon, un morcov mare (ras prin răzătoare fină), o felie mică de țelină rasă, o ceapă mare, tocată fin, 130 g de orez, 300 ml suc de roșii și 3 linguri de pastă de roșii.
Lista de ingrediente include 1/3 frunze de dafin, o linguriță de cimbru uscat, 1/2 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt, sare și piper proaspăt măcinat, dar și boabe de piper.
Mai ai nevoie de 2 crenguțe de cimbru, un praf de oregano, 1/3 linguri de ulei și apă fiartă pentru rețeta de sarmale de post.
Ceapa tocată mărunt se călește în 2 – 3 linguri de ulei, până când devine sticloasă. Se adaugă jumătate din morcovul ras, apoi se călește cu ceapa pentru încă un minut.
Peste acestea se adaugă ciupercile tocate mărunt, iar călirea se continuă până când se înmoaie. Se adaugă orezul bine spălat și scurs, cimbrul, sarea și piperul, apoi pătrunjelul tocat mărunt.
Se mai lasă pe foc pentru încă 1 – 2 minute, după care se ia frunza de varză și se pune compoziția de ciuperci cu orez. E nevoie de aproximativ o lingură pe lățimea frunzei, pentru a rămâne 2 cm la capetele acesteia.
Sarmaua se rulează, iar capătul îngust se introduce înăuntru, pentru a evita desfacerea sarmalelor în timp ce fierb.
Următorul pas este să tai câteva frunze de varză, apoi să le pui pe fundul oalei, alături de morcovul și de țelina care trebuie să fie rase fin. Trebuie amestecate sucul cu pasta de roșii, iar o treime din cantitate se pune peste varză.
Se începe aranjarea sarmalelor, adăugând crenguțe de cimbru, dar și puțin oregano uscat. Atunci când termini de aranjat sarmalele, trebuie să torni și restul de suc de roșii.
După aceea, se mai adaugă un rând de varză tăiată și boabele de piper. Uleiul și apa fierbinte se adaugă până la nivelul sarmalelor, care trebuie fierte timp de 30 de minute, la foc mediu sau mic, cu capacul pus.
Dacă e nevoie, se completează cu apă. După aceea, sarmalele se pun la cuptor pentru 45 – 50 de minute. Poftă bună!