Ingredientul pe care poți să îl pui în cozonacul de post. Îi va da o aromă aparte și îi va face mult mai pufos. Iată care este rețeta ideală pentru un astfel de desert!
Mâine, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Pentru gospodine, asta înseamnă un singur lucru și anume, prepararea rețetelor de post.
Perioada postului este foarte ofertantă, inclusiv la capitolul deserturi. De cele mai multe ori, gospodinele optează pentru preparate tradiționale de post, dat fiind faptul că sunt ușor de făcut și sunt delicioase.
Cozonacul este unul dintre cele mai populare deserturi în rândul românilor. Chiar dacă pentru mulți reprezintă o adevărată provocare prepararea lui, gospodinele cu experiență au câțiva ași în mânecă la care apelează mereu.
Există multe rețete de preparare a cozonacului de post, însă, un singur ingredient te va ajuta să le servești celor dragi un desert pufos și aromat. Dacă vrei să obții un cozonac de post delicios, va trebui să te asiguri că acest ingredient nu lipsește din compoziție.
Pentru a oferi un plus de savoare cozonacului, poți opta pentru suc de portocale. Acest suc va fi folosit în locul clasicei ape minerale. Va fi o alegere îndrăzneață, iar gustul va fi unul pe măsură.
Pentru a prepara un cozonac de post cu suc de portocale, ai nevoie de 900 de grame de făină pentru cozonac, 14 grame de drojdie uscată, 100 g de zahăr și 120 ml de ulei. Nu ar trebui să îți lipsească nici un praf de sare, coajă de lămâie rasă, esență de vanilie, esență de rom și zahăr vanilinat.
500 ml de suc de portocale sunt suficienți pentru a prepara cozonacul de post. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar dacă vei urma această rețetă, vei obține doi cozonaci.
Pentru umplutura cozonacului sunt necesare 300 g de nucă măcinată, 200 g de stafide, 200 g de rahat, 2 linguri de cacao și 4 linguri de zahăr. Toate vor da o aromă aparte cozonacului, mai ales dacă respecți gramajele.
Pentru început, va fi nevoie să cerni făina pentru a fi mai aerată și pentru ca aluatul să crească mult mai repede. Apoi, într-un bol separat amesteci drojdia uscată cu zahărul, peste care vei turna o ceșcuță de suc cald de portocale. Vei continua să amesteci până când se dizolvă.
Peste acest amestec, vei pune o linguriță de făină și vei amesteca până când totul se va omogeniza. Apoi, maiaua se va lăsa la ”odihnit” pentru 15 minute, într-un mediu cald.
Separat, într-un vas încăpător se pune toată făina, iar după ce s-au scurs cele 15 minute, în mijlocul făinii se va pune maiaua. Se frământă bine, după care se adaugă coaja de lămâie, esențele și zahărul vanilinat.
Ingredientele bine omogenizate se lasă într-un vas până când aluatul își dublează volumul. Între timp, te poți ocupa de umplutură. Nuca se va amesteca cu zahărul și cu cacaoa la foc mic. Preventiv, poți pune și aici puțin suc de portocale pentru a nu se arde nucile. Când zahărul s-a topit, poți opri focul.
Aluatul crescut se împarte în două părți egale, se întinde fiecare parte și se umple cu umplutura de nucă și restul ingredientelor. La final, totul se rulează și se pune în tavă.
Înainte de a-i băga la cuptor, poți lăsa cozonacii maxim 15 minute să crească în tăvi. Aceștia au nevoie să stea 40-50 de minute în cuptor la 180 de grade. Cozonacii de post sunt gata atunci când trec testul scobitorii.