Iată ce trebuie să pui în făină pentru a face clătite pufoase și delicioase. Vor fi foarte gustoase și poate chiar îți vei dori să le consumi simple, fără umplutură. Este un secret pe care orice gospodină e bine să-l cunoască.
Printre cele mai apreciate deserturi se numără clătitele, care se pot pregăti în mai multe feluri. Le poți adăuga o umplutură sărată, cum ar fi crema de brânză, dar și cu gem sau ciocolată.
Dacă vrei să prepari cele mai bune clătite, fără cocoloașe, e bine să ții cont de câteva sfaturi simple. Pentru ca aluatul clătitelor să-ți iasă ca la carte, trebuie să ai grijă la cantitatea de făină folosită.
Pentru a obține clătite fără cocoloașe, nu trebuie să folosești mai multă făină decât este indicat. În plus, poți adăuga apă minerală în aluat dacă vrei clătite delicioase.
În cazul în care vrei o porție mare de clătite, trebuie să știi că este nevoie de o cantitate de 400 de grame de făină, adică patru linguri. Făina trebuie cernută înainte și nu adăugată deodată. Un secret pentru ca aluatul să-ți iasă bine este să adaugi sare peste făină.
Ingredientele de care ai nevoie pentru clătite includ 4 ouă, 600 g iaurt, 40 g unt, 300 ml apă minerală, 50 g zahăr, 5 g sare, 400 g făină, esență de vanilie sau de portocală și ulei.
Primele linguri de făină cernută se pun într-un bol, apoi se adaugă untul topit. Compoziția se amestecă bine, după care se adaugă sarea, zahărul, iaurtul și apa minerală.
Se amestecă foarte bine, până când compoziția se va omogeniza. Apoi, se adaugă esența de vanilie sau de portocală, dar și puțină coajă de lămâie, care trebuie răzuită fin. Se adaugă ouăle și niște ulei, apoi se amestecă totul bine.
De asemenea, poți adăuga și niște zahăr vanilat dacă vrei un gust mai aromat. Dacă vrei să obții clătite pufoase, atunci adaugă apa minerală. Amestecă bine compoziția, apoi se recomandă să o lași timp de 10 – 12 minute, înainte de a o pune în tigaie.
Tigaia se unge cu puțin ulei, apoi se adaugă primul polonic din compoziție. Se întinde pe toată suprafața, iar clătita se lasă să se rumenească bine. După aceea, o poți întoarce pe cealaltă parte.
Dacă nu vrei să faci prea multe clătite deodată, poți păstra aluatul la frigider, timp de 48 de ore, acoperit cu folie alimentară.
În plus, dacă vrei să te asiguri că vei obține clătite pufoase, poți adăuga în compoziția aluatului și niște praf de copt, alături de untul topit. În acest fel, clătitele vor crește în tigaie și vor avea compoziția dorită.
O altă variantă este să folosești bicarbonat de sodiu stins, împreună cu puțină zeamă de lămâie. Un alt truc util este să folosești lapte și ouă care sunt la temperatura camerei.
Atunci când prepari aluatul, poți cerne făina și să încorporezi treptat laptele, amestecând continuu și folosind un tel pentru a evita formarea cocoloașelor.