Cine ar refuza vreodată niște gogoși pufoase și delicioase? Preparatul este unul irezistibil, iar românii îl consumă adesea. Multe gospodine au rețete moștenite din bătrâni pe care le respectă și astăzi cu sfințenie. Nu este de mirare că la final sunt lăudate de cei dragi.
Gogoșile sunt atât de bune încât te fac să uiți de orice dietă. Nu-ți va mai păsa de calorii după ce vei gusta din ele. Pentru ca și tu să-i surprinzi pe apropiați cu niște gogoși care să aducă aminte de cele ale bunicii sau ale mamei, trebuie să știi cum să faci aluatul.
Făina cea mai potrivită pentru gogoși are un conținut scăzut de proteine. Conform bucătarilor, înlocuirea unei părți din făina clasică cu una de migdale va oferi o notă deosebită. Totodată, făina de prăjituri se poate combina cu făina de tip 000 pentru un aspect mai delicat și aerat.
În schimb, și drojdia este foarte importantă pentru prepararea aluatului. Este un pas foarte relevant ca drojdia să fie activată în mod corect, fiindcă așa pâinea va crește frumos, iar gogoșile vor ieși mari și pufoase. ”Vor face cu ochiul” tuturor celor dragi.
S-a constatat de-a lungul timpului că aluatul va ieși mai fraged și mai aromat dacă punem grăsime și proteine. Laptele integral face minuni, dar și apa minerală. Va contribui la frăgezime și aluatul, dar și ouăle, mai exact albușul din acestea.
Și zahărul hrănește drojdia. Dacă optați pentru cel brun trebuie să știți că acesta oferă o ușoară notă de caramel. Iaurtul sau smântâna sunt de asemenea recomandate, fiindcă oferă un aluat fraged și sățios și care nu te va balona.
În plus, află și că extractul de vanilie oferă o aromă caldă și bogată aluatului de gogoși. Nu strică să adaugi și coajă de lămâie sau coajă de portocală. Acestea nu doar că vor îndulci preparatul, dar îi vor oferi și o mireasmă extrem de plăcută.
Dacă ți-am stârnit curiozitatea, nu ezita să te apuci de gătit. Îți sugerăm o rețetă bazată pe făină de grâu, 2 ouă, iaurt, sare, zahăr, ulei de floarea soarelui, apă caldă și lapte integral. Se pune într-un vas făina, iar în mijlocul ei se va crea un cerc, în care se vor pune: drojdia cu sarea, zahărul, puțină apă caldă, puțin lapte integral și cu iaurtul.
Se amestecă cele enumerate, după care, când începe să se formeze aluatul se va frământa cu mâinile sau cu un robot de bucătărie. Între timp, se vor pune ouăle și uleiul de floarea soarelui. Nu uitați să completați cu apă caldă, până când aluatul devine mai moale. Apoi, se va lăsa la dospit 30 de minute, iar după ce crește se vor forma biluțele pentru gogoși. Acestea se pun în ulei încins. Poftă bună!