În Postul Paștelui, fasolea bătută e alimentul vedetă, însă cum o faci să fie delicioasă? Menționăm faptul că aceasta poate fi preparată în diferite moduri, iar gospodinele din Moldova adaugă un ingredient secret.
Fasolea bătută se prepară foarte ușor. Mai exact, ai nevoie doar de fasole boabe fiartă, mai apoi pasată, amestecată cu ulei, usturoi, dar și sare. Iar deasupra se mai adaugă și ceapa călită.
Cam aceasta este rețeta pe care o prepară cele mai multe gospodine din Dobrogea. Dacă ar fi să mergem în Moldova însă, aici mai este adăugat un ingredient secret care face fasolea bătută delicioasă. Este vorba despre cartoful fiert.
Deși la prima vedere poate părea ciudat să adaugi un cartof, la final vei avea parte de o surpriză. Cartoful poate să facă fasolea bătută cremoasă, dar și fină. Totodată, el o împiedică să devină uscată sau sfărâmicioasă.
Astfel, dacă vrei se prepari fasolea bătută delicioasă ca în Moldova, ingredientele de care vei avea nevoie sunt următoarele:
Modul de preparare e foarte simplu. Spală fasolea boabe, las-o la înmuiat peste noapte în apă rece, iar mai apoi, a doua zi, scurge apa și fierbe fasolea din nou. La primul clocot, schimbă apa și continuă fierberea, iar ulterior adaugă o frunză de dafin pentru aromă.
Mai pune și un praf de sare, dar spre final. În paralel fierbe un cartof și taie-l în cuburi, în apă separată. După ca fasolea e gata, se scurge și se păstrează doar o parte din lichidul de fierbere. Acesta va fi utilizat pentru ajustarea consistenței.
Fasolea se pasează alături de cartof la blender, iar mai apoi, textura deja se va vedea mai cremoasă. Ca să faci fasolea bătută delicioasă nu uita să pui uleiul treptat și să amesteci energic. În acest mod, pasta va fi una omogenă.
La final se adaugă usturoiul zdrobit, alături de sare și piper după gust. Iar piesa de rezistență este chiar ceapa călită. Ia o ceapă, călește-o în ulei la foc mic până devine aurie, alături de o linguriță de boia dulce.
Ceapa se pune peste fasolea bătută. Preparatul poate fi servit atât cald, cât și rece și este unul de post. Totodată, îl poți savura alături de niște murături, pe o felie de pâine proaspătă sau prăjită.