Fasolea cu ciolan este unul dintre cele mai iubite preparate de către români, dar și de către turiștii străini care ne-au vizitat până acum țara și au gustat din bucatele noastre. Urmează 1 Decembrie, Ziua Națională a României, când fasolea cu ciolan va deveni un fel de ”meniul zilei”.
Fasolea cu ciolan este un preparat care se face ușor, deși lista de ingrediente este mai mare față de alte bucate. Dacă o vei face ca la carte, fii sigur/ă că vei surprinde pe toți cei dragi sau pe oricare musafir pe care îl aștepți să-ți treacă pragul casei.
Cei care sunteți la dietă sau care respectați un regim alimentar pentru a fi mai sănătoși, ar trebui să stați departe de fasolea cu ciolan. Însă, dacă pofta este mai mare decât dorința de a sta departe, puteți face o degustare, cu măsură totuși.
Ingredientele sunt: un ciolan afumat cu os de cca. 1, 5 kg sau cca. 1-1, 2 kg de ciolan dezosat, 700 grame de fasole boabe uscată, sare, piper, boia dulce, o linguriță semințe de chimen sau o foaie de dafin, 50 ml ulei, cam 2, 3 linguri, 2 cepe medii, 3, 4 morcovi, plus o cutiuță de pastă concentrată de roșii. Pentru o aromă unică puteți completa și cu oțet.
Modul de preparare nu este foarte complicat, dar mai complex. Trebuie să știți că fasolele se pun peste noapte la înmuiat, pentru a se fierbe mai rapid a doua zi. Începeți prin a fierbe mai întâi ciolanul. Apoi, tocați mărunt fiecare legumă în parte.
Legumele tăiate se vor pune într-un vas pentru călit, împreună cu restul ingredientelor, cu excepția boia, care se va adăuga atunci când compoziția devine lichidă. În caz contrar, mâncarea va căpăta un gust amărui. Călitul trebuie să dureze în jur de 10, 12 minute, potrivit savoriurbane.com
Legumele trebuie să se înmoaie, de aceea amestecați-le din când în când, pentru a nu se arde. În această etapă, se va crea o culoare a preparatului. După cele 10, 12 minute, adăugați zeama ciolanului împreună cu fasolele lăsate în apă peste noapte.
Adăugați și piper, mai lăsați pe foc încă 30 de minute, după care completați și cu sosul de roșii. Amestecați bine, acoperiți apoi totul cu un capac și mai așteptați alte câteva minute. Adăugați și ciolanul, dar tăiat în bucăți și amestecați din nou.
După ce ați pus ciolanul, dacă vă doriți ca preparatul să fie mai gros, lăsați-l mai mult pe foc, pentru a scădea din volum. Când considerați că s-a format textura potrivită, luați vasul de pe foc. La final puteți decora cu felii de ceapă. Poftă bună!