Ingredientul care nu trebuie să-ți lipsească atunci când pregătești murături pentru iarnă. Nu este deloc scump, dar le ajută să rămână tari și să-și mențină textura crocantă de-a lungul timpului.
În această perioadă, gospodinele pregătesc murăturile pentru iarnă. Însă, pentru a fi delicioase și a se păstra cum trebuie, trebuie respectate anumite reguli. Astfel, indiferent de legumele folosite, acestea trebuie atent verificate.
Pentru a rămâne tari, este esențial să fie într-o stare perfectă, tari, proaspete și fără urme de lovire. De asemenea, dimensiunea contează, să nu fie prea mari, ci de dimensiuni mari sau medii.
Procesul de pregătire este și el important. „Fiecare legumă se spală bine cu apă rece, de mai multe ori dacă este nevoie, pentru a ne asigura că eliminăm orice urmă de murdărie.
De asemenea, acolo unde este cazul, dacă vorbim de morcovi, țelină sau de usturoi, legumele trebuie curățate de coajă”, a spus pentru Digi24 Kovacs Attila Gellert, bucătar din Brașov.
Pe de altă parte, o importanță deosebită o are și sarea folosită la murături. Este esențial ca această să fie grunjoasă sau fără iod. În caz contrar, legumele puse la saramură se vor înmuia.
„Dacă se folosește sare iodată de bucătărie, aceasta va afecta calitatea produsului final, în sensul că, legumele se pot înmuia în saramură și nu vom mai obține textura crocantă. Raportul de sare la apă poate fi: o lingură de sare grunjoasă, mai exact 20 de grame de sare, la un litru/kg de apă. Dacă avem un borcan de 3 l/kg, atunci vom avea aproximativ 60 de grame, 3 linguri de sare grunjoasă”, a explicat bucătarul.
De asemenea, toate ingredientele trebuie așezate în straturi, astfel încât să se pătrundă peste tot, ceea ce ajută și la menținerea texturii crocante. Iar după adăugarea saramurii, vasul trebuie acoperit cu un capac, însă nu etanș.
„Se poate pune și o tavă sub borcane și un capac deasupra lăsat lejer, astfel încât să se lase spațiu de aerisire. Acum, în funcție de recipientul în care s-au pus murăturile. Se poate folosi un furtun (o țeavă din plastic pentru butoaiele mai mari) în care se suflă cu aer pentru a se amesteca apa.
La borcanele mici se golește saramura pusă inițial într-un vas curat. Și apoi se adaugă din nou peste legume. Sau, tot pentru borcanele mici, dacă se închid etans, atunci se agită bine o dată pe zi, timp de o săptămână. În felul acesta, se topește bine sarea din interior și se uniformizează compoziția”, a mai spus Attila Gellert despre secretele celor mai bune murături.