Musacaua cu cartofi este mâncarea care te face să uiți că ești în post. E atât de gustoasă și de aromată, că nimeni nu-și dă seama că nu are carne. E perfectă când vrei ceva consistent și sățios!
Dacă vrei să-ți iasă musacaua de post perfectă, secretul stă într-un ingredient simplu pe care multe gospodine îl ratează. Morcovul dat pe răzătoarea mare și călit ușor cu ceapa face toată diferența. Îi dă un gust dulceag preparatului tău, și o aromă apetisantă.
Musacaua de post cu cartofi e exact ce trebuie când vrei să pui pe masă ceva cu adevărat special, de care să se bucure întreaga familie. Straturile fine de cartofi se îmbună perfect cu umplutura bogată de legume și linte, iar rezultatul e atât de gustos că nimeni nu-și dă seama că e de post.
Descoperă rețeta pentru cea mai gustoasă musaca de cartofi, perfectă pentru zilele de post, conform spynews.ro. Ți-am pregătit mai jos lista completă cu tot ce ai nevoie și pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi.
2 cepe mari, tocate mărunt
2 morcovi, dați pe răzătoarea mare
1 ardei gras, tăiat cubulețe (opțional)
300 g ciuperci tocate mărunt (proaspete sau din conservă)
400 g roșii tocate (sau o conservă de roșii în suc propriu)
200 g linte fiartă (sau conservă de linte, scursă bine)
3 căței de usturoi, zdrobiți
3 linguri ulei
1 linguriță boia dulce
1/2 linguriță cimbru uscat
Sare și piper după gust
Pătrunjel tocat (pentru decor)
Mai întâi, pune cam un kilogram de cartofi curățați la fiert în apă cu sare pentru 10-15 minute. Nu-i fierbe de tot, doar cât să se înmoaie puțin, apoi scoate apa și lasă-i să se răcească. O altă variantă ar fi să îi tăi rondele subțiri și să îi prăjești în ulei, condimentați cu sare și piper.
Între timp, te poți apuca să pregătești umplutura. Încinge uleiul într-o tigaie mare și pune ceapa la călit cu usturoiul. După ce s-a făcut ceapa aurie, adaugă morcovul ras și ardeiul și mai lasă vreo 2-3 minute. Pune și ciupercile tocate și gătește totul până scade apa din ele. La final, adaugă roșiile, lintea și condimentele, și mai lasă totul să fiarbă un pic la foc mic până se îngroașă.
Pentru sosul care o să lege toată musacaua, amestecă într-un castronel 200 ml de suc de roșii cu o lingură de ulei și jumătate de linguriță de zahăr. Adaugă sare și piper după gust și amestecă bine totul.
Apoi poți începe să asamblezi musacaua: un strat de cartofi, unul de umplutură, și tot așa, terminând cu un strat de cartofi. La final, toarnă sosul de roșii, care leagă toate gusturile.
Încălzește cuptorul la 180 de grade și bagă tava acoperită cu folie pentru jumătate de oră. După asta, dă folia jos și mai las-o încă vreo 15-20 de minute să se rumenească frumos deasupra. La final, pune pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra poți s-o servești caldă sau rece, e la fel de bună.