Ce să pui în must ca să iasă mai concentrat și mai aromat. Ingredientul secret pe care puține gospodine au curajul să îl folosească.
Toamna este sezonul recoltelor și al bunătăților pentru iarnă. Fructele vedetă ale acestui sezon sunt preparate în diverse moduri. În timp ce unele sunt numai bune de pus la borcan, altele sunt ideale de savurat acum, dar și mai târziu.
Printre trufandalele de sezon se numără și strugurii. Indiferent de soiul lor, românii îi folosesc pentru a obține cel mai parfumat vin. Însă, înainte de acest pas, trebuie să știi că din struguri se poate obține și un must concentrat.
Mustul concentrat se poate obține prin fierbere, reducându-se astfel apa din mustul proaspăt. Mustul concentrat va avea o textură un pic mai densă și va fi un pic mai dulce. Însă, fiind vorba de zaharuri naturale, acesta nu reprezintă un pericol pentru organism.
Mustul concentrat de struguri poate fi folosit pe post de sirop și poate fi diluat cu apă. De asemenea, nu trebuie să îți faci griji, căci acesta poate fi păstrat o lungă perioadă de timp.
Pentru a obține cel mai bun must concentrat de struguri, trebuie să ții cont de câteva recomandări. În primul rând, ”vedetele” preparatului și anume, strugurii trebuie să fie proaspeți. După ce i-ai spălat, îi poți zdrobi pentru a extrage sucul din ei.
Pentru ca mustul să fie limpede, are nevoie de odihnă. 24 de ore sunt suficient pentru ca semințele și cojile să se depună la baza vasului, lăsând lichidul clar și limpede. Abia acum poți extrage mustul, însă, cu mare atenție.
Dacă vrei ca mustul să nu fie acid, ci să aibă o aromă puternică și să fie concentrat, trebuie să apelezi la un singur ingredient. Puțină lume folosește carbonatul de calciu atunci când vine vorba de obținerea mustului.
Carbonatul de calciu poate fi cumpărat din magazinele de specialitate sau din farmacii și se adaugă câteva grame în funcție de cantitate de must. Înainte de a-l adăuga, acesta trebuie dizolvat în apă. Odată pus în must, se va amesteca până când cele două se vor omogeniza.
După folosirea carbonatului de calciu, mustul poate fi fiert timp de 10 minute într-un cazan necositorit. Spuma care va apărea în urma fierberii trebuie îndepărtată, iar după ce s-au scurs cele 10 minute, mustul se lasă la răcit.
Pentru a vedea dacă mustul are consistența dorită, poți apela la testul lingurii. Dacă acesta se scurge mult prea ușor, înseamnă că mai are nevoie de timp pentru a fierbe.
După ce a fiert suficient, mustul trebuie neapărat pus în borcane sau în sticle de sticlă. Fiecare recipient trebuie închis ermetic, după care trebuie depozitat departe de razele soarelui.