Ce să pui în perișoare ca să nu mai iasă tari și să fie savurate de toți membrii familiei tale. Iată care este trucul simplu care le face pufoase și delicioase și care poate fi folosit de toate gospodinele din țara noastră.
Ciorba de perișoare se numără printre preparatele culinare tradiționale care se gătește frecvent în casele românilor din toate colțurile țării. Acest fel de mâncare nu are o rețetă complicată, însă bucătarii au câteva ponturi utile.
De cele mai multe ori gospodinele dau greș cu perișoarele care devin tari și nu pot fi mâncate. Chefii renumiți au o metodă simplă în această situație, care te va ajuta să te bucuri de un produs savuros și foarte moale.
Tot ce trebuie să faci este să alegi cu mare grijă carnea pe care o folosești. În cazul în care alegi o carne grasă, cum ar fi cea de porc, biluțele vor fi sfârmicioase și se vor împrăștia foarte ușor atunci când se fierb.
Pe de altă parte, dacă perișoarele sunt făcute dintr-o carne mai slabă, de pasăre sau de curcan, atunci vor fi delicioase și savuroase. Mai mult decât atât, sunt foarte importante condimentele care se folosesc la acest preparat.
Radu Anton Roman a dezvăluit în cartea sa de bucate „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” care este rețeta perfectă pentru ciorba de perișoare. Regretatul gastronom român are numai laude pentru acest fel de mâncare.
Descrierea pe care i-a făcut-o bucătarul este una care te va face să te apuci de treabă. Preparatul se face din carne de mânzat sau vițel și nu are numeroase ingrediente, majoritatea fiind găsite în toate gospodăriile.
„Mâncare muntenească prin excelenţă – dar se face, de secole, în toată ţara, de la Săveni la Cerna şi de la Carei la Vama Veche, după aceeaşi reteţă.
Fără să fie strict românească, ciorba de perişoare, alături de alte câteva ciorbe de zi cu zi, are un pronunţat caracter naţional, fiind prezentă cel puţin o dată pe lună pe mai toate mesele nord-danubiene.
Produs de sinteza asiato-european: orez (noi şi islamul), borş (noi şi Trotki), leuştean (noi şi fanarioţii) – perişoara are totuşi şi un zvâcnet patriotic – apa e indigenă, iar vaca de la Răcari”, scria Radu Anton Roman în cartea sa, notează Adevărul.
Rețeta conține 250 grame de carne, 30 g orez, 30 g făină, 1-2 albuşuri ou mare, piper, mărar și o linguriţă ceapă tocată. Pentru zeama de la ciorba de perișoare se folosesc 1 kg oase viţel, 1 l borş, 1 roşie, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1-2 gălbenuşuri, 100 ml smântână, sare, 2 l apă, albitură: 1 morcov, 1 păstârnac, 1 ţelină mică și leuştean.
Ceapa și albitura se spală, se curăță și se toacă mărunt, apoi se pun la fiert timp de o jumătate de oră împreună cu roşia şi ardeiul tocate, oasele sparte şi o linguriţă de sare. Orezul se spală bine și se scurge de apă, în timp ce carnea se amestecă cu linguriţa de ceapă rasă, orezul, făina și albuşul.
În amestecul de carne se pune piper după gust, precum și o linguriţă de sare și mărar tocat mărunt. Oasele se scot din zeamă. Se ia din amestec cu linguriţa și se formează perișoarele cu mâna și ulterior, se pun în oala cu ciorbă.
Ciorba se lasă să fiarbă încep, cu capacul pus, vreme de o jumătate de oră. Se adaugă borşul și se mai lasă pe aragaz timp de aproximativ 2-3 minute. Se potriveşte mâncarea de sare și se stinge focul de la aragaz. Se pune leușteanul tocat și se drege cu smântână bătută cu gălbenuş.