Dacă vrei să faci o piftie ca pe vremuri, atunci un ingredient cheie poate face diferența. Îi dă o aromă cu adevărat deosebită și trebuie adăugat din plin. Totodată, e nevoie și de o tehnică diferită.
Piftia este unul dintre preparatele care de-a lungul timpului nu lipsea niciodată de pe masa de sărbători. Aceasta se face încă de acum 100 de ani, însă cu timpul, rețeta autentică s-a cam pierdut.
Deși în general piftia, sau răcitura, se face din carne de porc, mai sunt și persoane care acum o înlocuiesc cu cea de pui. Gustul autentic se pierde însă, iar textura s-ar putea să nu fie cea dorită.
Dacă vrei însă să faci o piftie cu un gust ca pe vremuri, atunci rețeta de mai jos este ideală. Aceasta respectă tradițiile culinare de acum 100 de ani și vine cu o tehnică simplă. Totodată, ingredientul cheie este usturoiul.
Deși poate gustul său nu e pentru oricine, usturoiul schimbă complet aroma piftiei tale. Totodată, acestea leagă bine și restul aromelor prezente, astfel că la final te vei bucura de un preparat delicios. Ingredientele necesare sunt următoarele:
E foarte simplu să faci o piftie care să aibă gustul ca pe vremuri. În primul rând carnea se spală bine, iar firele de păr de pe piele se pârlesc la flacără. Oasele se crapă și ele, astfel încât măduva să contribuie la gustul și textura supei.
Bucățile de carne se pun într-o oală, iar mai apoi se acoperă cu apă rece. Oala se lasă la foc mic, iar între timp se îndepărtează spuma care apare, astfel încât zeama obținută să fie una clară. Odată ce spuma dispare, se adaugă morcovii, boabele de piper, ceapa întreagă, dar și foile de dafin.
Tot acum se adaugă și sarea, în funcție de gust. E foarte important ca zeama să fiarbă la foc mic timp de 4-6 ore. Asfel, pentru o piftie autentică, timpul este esențial. În momentul în care zeama devine lipicioasă, iar carnea se desprinde de os înseamnă că este gata.
Următorul pas este să scoți carnea din oală și să strecori zeama fie cu o sită, fie cu un tifon. Usturoiul se pisează și el și se adaugă în zeama caldă. Și iată că așa vei obține o piftie cu gustul ca pe vremuri.
Cine mai dorește poate adăuga și alte condimente care să întărească aroma. Carnea trebuie curățată de pe oase, iar mai apoi se adaugă în straturi într-un castron. Și pentru decor se pot folosi felii de morcovi sau frunze de pătrunjel.
Odată ce carnea a fost așează se toarnă deasupra zeama strecurată, astfel încât să o acopere în totalitate. Piftia se lasă la temperatura camerei până se răcește, iar mai apoi se mută la rece și se lasă peste noapte acolo.