Plăcinta de dovleac este un preparat specific anotimpului actual, toamna. Acest desert ne încântă papilele gustative și ne transpune în vremurile de odinioară, când eram copii și petreceam timp prețios alături de bunici, prieteni și toți cei dragi. Iată o rețetă care te va face să retrăiești astfel de sentimente unice!
Câți dintre noi nu-și aduc aminte de mâinile dibace ale bunicii în timp ce frământa aluatul de pâine ca să ne facă plăcinte? Cu mere, pere, brânză sau dovleac, toate erau extrem de savuroase și sățioase. Totuși, toamna nu lipsea de pe mese plăcinta de dovleac, făcută cu atât de multă grijă și de care astăzi ne este dor.
Dacă vă este dor de timpuri de demult și de o plăcintă de dovleac de atunci, iată lista de ingrediente: 150 g zahăr, 1200 g dovleac ras, 70 ml de ulei, 1 plic de zahăr vanilinat, 1 lingură de scorțișoară pudră, 500 g de făină, 1 sau 2 linguriți de sare, 1 ou mediu, 200 ml de apă călduță, 40 ml de ulei, aprox. 200-300 ml de ulei pentru prelucrare-întins foi.
La toate ingredientele enumerate, opțional se mai poate adăuga și jumătate de pahar de vin, pentru o aromă mai deosebită. Potrivit divainbucatarie.ro, este un truc la care au apelat unele gospodine de-a lungul timpului, iar unele procedează și astăzi la fel.
Mai întâi de toate, se ia dovleacul ras, se pune într-o tigaie încinsă cu foarte puțin ulei, peste el se toarnă zahăr și se călește la foc mediu, în jur de cinci minute. Ulterior, se toarnă și scorțișoara, după care se amestecă alte cinci minute și se ia compoziția de pe foc.
Trecem la următorul pas, foile de aluat. Într-un vas, de obicei un bol mai mare sau un lighean mic, se toarnă făina, peste ea se strecoară sarea, apoi se adaugă oul, care se bate în prealabil, se toarnă apă călduță, cu ulei, oțet, și se începe a frământa.
Aluatul se va frământa până când nu ni se va mai lipi de degete, scapă de aspectul înmuiat și devine puțin mai tare. Mai departe, aluatul se lasă să crească și pentru că are nevoie de căldură, deasupra vasului se va așeza un prosop curat de bucătărie.
După ce aluatul a crescut (o oră îi este de obicei suficientă pentru acest proces), se ia câte puțin din el, se fac biluțe, se stropesc cu ulei și apoi se ia una câte una și se întinde cu ajutorul unui sucitor. Întindeți biluțele de aluat în așa fel încât să capete o formă de rotund.
Odată ce ați întins aluatul, peste el puneți umplutură de dovleac și, dacă doriți, mai stropiți anterior cu ulei, dar aveți grijă să nu fie o cantitate prea mare, deoarece gustul poate deveni ușor grețos. După ce ați completat cu miezul de dovleac, rulați foița de aluat și ”închideți-o” la capete.
Foile de aluat rulate se pun în tigăi de copt și se bag la cuptor. Un interval de 45 de minute va fi suficient ca să se coacă. Spre final, scoateți tigaia din cuptorul de aragaz, dacă aveți unul tradițional este cu atât mai bine, și lăsați plăcintele să se răcorească, astupate cu un prosop. După ce s-au răcit, puteți presăra pe deasupra zahăr pudră de vanilie, le tăiați și le serviți cu drag. Poftă bună!