Află ce trebuie să pui în sacul de cartofi ca să nu încolțească. Așa se vor menține buni săptămâni întregi. Toate gospodinele trebuie să știe aceste trucuri.
Printre cele mai utilizate alimente se numără cartoful, folosit la numeroase feluri de mâncare. Se poate prepara în diverse forme, cum ar fi piure, cartofi prăjiți sau copți.
Deși se pot păstra pentru mult timp, trebuie depozitați în mod corespunzător dacă vrei să nu se strice. Cartofii pot încolți din nou la zece zile de la recoltare, fără a mai fi nevoie de pământ. Acest lucru se poate întâmpla pentru că sunt ținuți într-un loc uscat, unde e prea multă lumină.
Dacă depozitezi cartofii într-un loc potrivit, vor rezista mai mult pe termen lung. Aceste legume se păstrează într-un loc uscat și răcoros, conform Agenției Britanice pentru Standardele Alimentare.
În trecut, specialiștii au spus că frigiderul este un loc bun pentru păstrarea cartofilor, însă ar putea avea anumite riscuri pentru sănătate. Dacă sunt depozitați la temperaturi scăzute, pot forma acrilamidă, o substanță asociată inițial cu riscul de cancer.
Cel mai bine este să păstrezi cartofii într-un loc întunecat și răcoros. Dacă sunt ținuți unde există lumină, atunci pot încolți, potrivit Daily Express.
Temperatura ideală este în jurul valorii de 10°C. Pentru a evita încolțirea cartofilor, aceștia trebuie așezați în pungi de hârtie, care trebuie amplasate într-un loc întunecat.
Nu trebuie lăsați în pungi de plastic sau lângă ceapă, dar nici lângă alte legume sau fructe, altfel se vor coace prea repede unele pe altele. Cartofii trebuie păstrați separat.
Alegerea cartofilor reprezintă un alt aspect important. Trebuie să fie cartofi mari, care au coajă groasă, fără urme de lovituri, mucegai, pete sau puncte moi.
Se îndepărtează murdăria, dar cartofii nu se spală, întrucât încolțirea poate fi favorizată de umiditate. Cartofii se pot pune pe o foaie de ziar sau de hârtie. Aerul ar trebui să circule printre ei. Dacă respecți acești pași, cartofii se pot păstra în stare bună timp de câteva săptămâni.
Cartofii se pot păstra în condiții bune datorită anumitor ierburi aromatice, precum lavanda sau rozmarinul. Acestea emană uleiuri, care ajută la păstrarea cartofilor.
Ierburile trebuie așezate în pliculețe în mijlocul cartofilor pentru ca aceștia să se mențină pentru mai mult timp. O soluție este să umezești o bucată de hârtie uscată cu ulei esențial de mentă, pe care să o plasezi între tuberculii depozitați, informează Food Story.
O altă variantă este să folosești un măr între cartofii depozitați, întrucât acest fruct eliberează etilenă. Acesta e un gaz care încetinește germinarea cartofilor, care îi menține într-o stare bună. Tehnica nu a fost, însă, dovedită științific.