Ce să pui în sosul tzatziki ca să iasă foarte cremos și să fie delicios. Ingredientul secret al celor mai pricepuți bucătari greci. Pe bază de iaurt și castraveți proaspeți, acesta se pregătește extrem de rapid și ușor.
Produsul care se adaugă în sosul tzatziki ca să fie fin și savuros. Care sunt ponturile pe care le folosesc chefii din Grecia. Sosul se face cu numai câteva ingrediente simple pe care le au toate gospodinele în bucătărie.
Ieftin și delicios, acesta se pregătește în numai câteva minute. Este cunoscut și sub alte denumiri, fiind prezent în multe dintre bucătăriile din Europa de Sud-Est și Orientul Mijlociu. Se servește ca aperitiv rece, garnitură sau chiar simplu.
Se face din iaurt strecurat sărat sau cu iaurt diluat. Acesta este secretul rețetei, specialiștii evitând un conținut prea mare de grăsime. Se amestecă cu 2 castraveți, 2-3 căței de usturoi, sare și piper, după gust, zeama de la o lămâie și o lingură de ulei de măsline extravirgin.
Uneori bucătarii din Grecia mai adaugă în sosul tzatziki oțet, care înlocuiește sucul de lămâie. De asemenea, din compoziție nu trebuie să lipsească verdețurile, printre cele mai folosite fiind mărarul și pătrunjelul.
Cea mai bună rețetă pentru sos tzatziki spune că pașii sunt ușor de urmat. Chefii greci obișnuiesc să spele prima oară castraveții și apoi să elimine coaja lor. Legumele se taie de-a lungul pe jumătate pentru a se scoate toate semințele.
Se folosește o lingură pentru acest proces. Pulpa castravetelui se dă prin răzătoarea mică sau se toacă fin cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Se pune compoziția într-un castron, se sărează și se lasă aproximativ 6-7 minute cu puțină apă.
Între timp, iaurtul grecesc se scurge de zer. Se curăță cățeii de usturoi și se pisează mărunt. Legătura de mărar se spală și se toacă. Castraveții se scurg de zeamă și se adaugă peste ei iaurtul și se amestecă foarte bine.
La final se adaugă mărarul tocat, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Sosul tzatziki se omogenizează bine și când are consistența dorită se pune usturoiul pisat. Se potrivește cu sare și piper și se servește cu preparatele culinare preferate.