Life

Ce să pui în tigaie înainte să prăjești alimentele. Trucul care te va scăpa de stropii de ulei

Când prăjești alimente, fără voia ta, unii stropi de ulei ajung pe aragaz și poate chiar și pe alte vase. Există însă soluții.
21.02.2025 | 21:36
Ce sa pui in tigaie inainte sa prajesti alimentele Trucul care te va scapa de stropii de ulei
Cum scapi de stropii de ulei care sar când prăjești alimentele. Sursă foto: freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu siguranță îți dorești și tu să scapi de stropii de ulei care sar atunci când prăjești alimentele. Ei bine, există un truc care își poate fi de mare ajutor în acest sens. E important ce pui în tigaie înainte să începi prepararea alimentelor.

Cum scapi de stropii de ulei care sar când prăjești alimentele

Alimentele prăjite sunt delicioase. Fie că vorbim despre carnea de pui prăjită, șnițele, ori cartofi prăjiți sau chifteluțe, astfel de preparate nu pot fi înlocuite cu nimic altceva. Iar deși nu sunt o alegere tocmai sănătoasă, din când în când, de poftă, putem opta pentru ele.

ADVERTISEMENT

Un lucru neplăcut pe care cel mai probabil multe gospodine îl observă este uleiul care sare din tigaie. Acesta ajunge să se împrăștie pe aragaz, iar de multe ori ajunge chiar și pe blatul de la bucătărie.

Din fericire, poți scăpa de această problemă. E important însă să înțelegi că stropii de ulei sar în momentul în care uleiul fierbinte interacționează cu umiditatea conținută în alimente, sau cu cea rămasă la suprafața tigăii după spălare.

ADVERTISEMENT

Practic grăsimea ajunge să reacționeze cu apa și provoacă o evaporate intensă, dar și stropirea uleiului. Totuși, niște banale ingrediente pot fi utilizate în acest sens. Oțetul este cel mai bun exemplu.

De ce să pui oțet în tigaie înainte să prăjești alimentele

Astfel, dacă vrei să scapi de stropii de ulei când prăjești alimentele, șterge tigaia uscată cu un prosop de hârtie. Acesta trebuie să fie înmuiat într-o cantitate mică de oțet. Poate nu știai, dar oțetul ajută la eliminarea umidității reziduale.

ADVERTISEMENT

În același timp, acesta creează un strat protector care reduce stropii de ulei. Oțetul se va evapora rapid și nu va afecta deloc gustul mâncării tale. Mai mult de atât, adăugarea oțetului scade și riscul de arsuri în timpul gătitului.

ADVERTISEMENT

Alte detalii de care trebuie să ții cont e uscarea alimentelor. Fie că vorbim despre carne sau pește ori cartofi, usucă-le cu un prosop de hârtie pentru a reduce umiditatea. Totodată, ai grijă ca uleiul să nu fie prea încins.

Tigaia trebuie și ea uscată bine. Chiar dacă te grăbești, asigură-te că ai șters-o cu un prosop de hârtie. Vei observa cu siguranță diferența, iar bucătărie ta va fi mult mai curată.