Varza murată este un ingredient folosit în numeroase preparate tradiționale, iar gospodinele se ocupă de pregătirea acesteia din toamnă. Însă, atunci când varza prinde floare, gustul poate deveni mai amar. Astfel, este de dorit ca situația să fie evitată, lucru ce poate fi făcut prin apelarea la diferite trucuri.
La prima vedere, să pui varză la murat nu pare deloc un proces dificil. Însă, dacă pașii nu sunt urmați în totalitate, iar cantitățile nu sunt respectate, rezultatul poate fi unul nedorit. Astfel, nu doar că vei fi pierdut timp, dar și bani.
Uneori, însă, deși ai făcut totul ca la carte, se întâmplă ca varza murată să facă floare deasupra. Pentru a evita ca asta să se întâmple, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Înainte de toate, asigură-te că ai spălat foarte bine butoiul, căci microbii favorizează apariția mucegaiului.
Igienizează bine vasul cu apă fierbinte, în care ai dizolvat un pliculeț de bicarbonat de sodiu. După acest pas, poți adăuga verzele și saramura- atenție, aceasta este formată din 10 litri de apă și 500 de grame de sare grunjoasă.
Pentru un gust mai bogat, poți pune, opțional, crenguțe de mărar și rădăcină de hrean. Dar dacă vrei cu adevărat ca varza murată să nu facă floare, adaugă în butoi și o mână de zahăr. Astfel, aceasta se va păstra mai bine și nu va mai face mucegai, scrie ego.ro.
Dacă este prea târziu să folosești trucul și ai observat că varza murată a făcut deja floare, nu te grăbi să o arunci. Gospodinele au o metodă care salvează murăturile și este vorba chiar despre aspirină.
Mărunțește câteva tablete de aspirină și presară-le pe locul afectat. Aceasta va stopa procesul de fermentație și va preveni răspândirea mucegaiului. Dacă preferi ceva natural, poți pune câteva bucăți de hrean deasupra.
Acesta are proprietăți antifungice naturale și va ajuta la prevenirea formării mucegaiului. Este important să inspectezi butoiul cu murături periodic și să te asiguri că varza este complet acoperită de saramură.
Expunerea la aer poate favoriza apariția mucegaiului, de aceea este esențial să menții constant nivelul lichidului, pentru a preveni orice problemă. În plus, ține cont că depozitezi murăturile într-un loc răcoros, fără lumină, unde temperatura nu depășește 10 grade Celsius.
Un truc pentru ca varza murată să fie și mai delicioasă este condimentarea acesteia. În butoi, ar fi bine să mai fie adăugate 10 legături de cimbru uscat, un pahar de piper boabe, în jur 4 pumni de boabe de porumb și, deși nu pare la îndemână, 3-4 gutui galbene.
Varza trebuie lăsată să stea la aer timp de două săptămâni înainte de a fi pusă la murat. Acest pas ajută la dezvoltarea unei arome mai intense și favorizează procesul de fermentare. Pe fundul butoiului, se adaugă un strat de sare, care va ajuta la extragerea apei din varză și la formarea saramurii.
De asemenea, se pun foi de varză pentru a menține o presiune uniformă asupra verzei, cimbru și mărar pentru un gust deosebit, boabe de porumb care contribuie la menținerea unui nivel constant de umiditate și câteva felii de gutui, care adaugă un parfum plăcut și ajută la păstrarea varzei crocante. Aceste ingrediente nu doar că îmbunătățesc gustul final, dar contribuie și la protejarea verzei împotriva apariției mucegaiului.