Ce să pui în vinetele pe care le pregătești pentru zacusca de iarnă. Așa o să le albești și o să le schimbi gustul. Este un ingredient secret al marilor bucătari. Preparatul culinar se păstrează o perioadă bună în cămară.
Ce se adaugă în vinetele pentru zacuscă. În felul acesta se vor albi și savoarea va fi cu totul alta. E un produs secret al renumiților chefi. Ingredientul care se folosește de bucătarii de top este unul simplu și la îndemâna tuturor gospodinelor.
Preparatul culinar delicios și savuros se pregătește de foarte multe femei la finalul verii pentru că se păstrează luni întregi în cămară. Acest produs are mai multe rețete, în funcție de zona țării, însă aroma este extrem de bună.
Bucătarii obișnuiesc să adauge în compoziția de vinete două lingurițe de maioneză pentru a le deschide la culoare. În plus, acest produs schimbă gustul, făcând zacusca să fie mai acrișoară. Mai mult decât atât, o face de nerefuzat, de la mic la mare.
În compoziția vinetelor tocate mărunt se mai adaugă și câteva frunze de foi de dafin. Acestea vor da o aromă unică și plăcută rețetei de zacuscă, care reprezintă un aliment ce nu lipsește din bucătărie în sezonul rece.
Zacusca de vinete se face simplu, rapid și ușor. Printre ingredientele necesare pentru acest aliment delicios se numără câteva legume care se găsesc în piață, dar și în supermarketuri, cum ar fi vinetele și ardeiul roșu.
Se folosesc 6 kg de vinete și 4 kg ardei roșu (capia și ardei gras). De asemenea, mai este nevoie de 2 kg ceapă galbenă, 1 litru bulion de roșii, 500 ml ulei de floarea soarelui, 2 crenguțe de cimbru, 2 foi de dafin,
sare și piper măcinat, după gust.
Vinetele și ardeii se pun la copt la cuptor și apoi se decojesc. Se curăță bine și se lasă la scurs într-o sită înainte de a se toca mărunt. Între timp, se taie ceapa mărunt și apoi se călește într-o tigaie cu puțin ulei de floarea soarelui.
Ingredientele se adaugă într-o oală mare și se pun la fiert, pe aragaz. Se toarnă și uleiul și se lasă la fiert. Se adaugă ceapa călită și se lasă pe foc totul. Ulterior, se pune o parte din sucul rămas de la ardeii copți. Se pun vinetele și ardeii copți și se amestecă totul cu o spatulă.
Se lasă vasul pe aragaz până când se omogenizează bine. Zacusca de vinete se fierbe pentru aproape o oră, iar atunci când a trecut această perioadă se potrivește cu sare și piper măcinat. Se adaugă crenguțele de cimbru și foile de dafin.
În momentul în care uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului, înseamnă că este timpul să se adauge și bulionul de roșii. Se mai lasă la fiert timp de 30 de minute și se amestecă periodic. Pentru un gust mai dulce se poate adăuga și puțin zahăr.
Se oprește focul de la aragaz și se pune zacusca de vinete în borcane sterilizate, care se închid ermetic. Recipientele se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească complet, înainte de a se depozita într-un loc răcoritor.