Află ce trebuie să pui neapărat în zacuscă pentru ca aceasta să nu facă floare. Este vorba despre un ingredient care îi va oferi un gust deosebit preparatului.
În această perioadă, multe gospodine se pregătesc de iarnă. Acestea pregătesc murăturile la borcan și prepară zacusca, felul de mâncare adorat de foarte mulți români.
Zacusca este făcută din legume coapte sau prăjite în ulei și conține, de obicei, vinete coapte, gogoșari copți și ceapă. Există mai multe rețete pentru acest preparat, cum ar fi zacusca pe bază de pește sau ciuperci,
Are un gust delicios, însă este important să respecți anumiți pași atunci când o prepari, dacă vrei ca rezultatul să fie pe placul tău.
O problemă cu care se confruntă multe gospodine este faptul că zacusca poate să facă floare, la un moment dat, chiar dacă borcanul a fost bine închis. Este o situație neplăcută, însă o poți preveni dacă adaugi un anumit ingredient.
Toate ingredientele incluse în rețeta pentru zacuscă sunt importante și trebuie să le respecți, dar uleiul joacă un rol esențial. Nu trebuie să adaugi ulei doar în compoziție, ci și la final.
Dacă vrei ca zacusca să reziste cât mai mult timp, fără să facă floare, trebuie să adaugi un strop de ulei deasupra, după care să pui capacul borcanului și să îl închizi foarte bine.
Uleiul pe care îl adaugi deasupra se comportă precum o barieră. Durata de păstrare a conservei se va prelungi datorită acestui ingredient, de care nu trebuie să uiți dacă nu vrei să găsești o floare de mucegai.
Lista de ingrediente pentru zacuscă include următoarele: 6 kg de vinete, 6 kg de roșii coapte, 6 kg de gogoșari, 4 kg de ceapă, 2 ardei iuți, un litru de ulei de floarea-soarelui, o căpățână de usturoi (opțional), 5 linguri de sare, piper și boia dulce, după gust.
Înainte să pui vinetele pentru zacuscă la copt, trebuie neapărat să le înțepi. După coacere, vinetele se lasă la răcit, apoi se curăță de coajă și se pun la scurs.
Între timp, gogoșarii și ardeii iuți se spală foarte bine, după care se taie cuburi. Ceapa se taie solzișori și se pune ulei într-o oală adâncă, împreună cu ardeii curățați și tocați.
După ce se scurg de zeamă, vinetele trebuie mărunțite cu ajutorul unei linguri de lemn, pentru a nu se oxida. După ce gogoșarii s-au înmuiat, se adaugă vinetele în oală și se lasă în continuare pe foc.
Se spală roșiile și se taie în cuburi, apoi se adaugă peste restul legumelor. Se lasă pe foc timp de aproximativ o oră, apoi se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn, astfel încât să nu se lipească.
La final, după ce s-a fiert compoziția, se lasă la răcit. Se adaugă în borcane, apoi se pune ulei deasupra, pentru ca zacusca să nu se strice.