În paragrafele următoare FANATIK îți spune ce să pui în zacuscă pentru a-i da gustul autentic, de pe vremuri. Mirodenia care face diferența când o adaugi în compoziție se găsește cu lejeritate în piețe și în supermarketuri.
Preparată cu legume proaspete de toamnă zacusca nu lipsește de pe rafturile din cămară. Aceasta poate avea o savoare aparte dacă se acordă o atenție deosebită procesului de pregătire, care nu este deloc complicat.
Odinioară gospodinele adăugau în compoziție un ingredient banal, care este la îndemâna tuturor. Aceasta este o plantă erbacee legumicolă care are multiple beneficii pentru preparatul culinar și pentru sănătatea umană.
Mai exact, este vorba de pătrunjel care aduce o savoare unică și deosebită. Pe lângă această mirodenie, femeile mai folosesc 2 kg de ciuperci curățate și tăiate, 750 de grame de ceapă tăiată mărunt, 1 l de suc de roșii și 600 ml ulei.
De asemenea, zacusca tradițională de ciuperci mai conține 2 kg ardei copți, tocați mărunt, 3-4 căței de usturoi, sare și piper. E foarte important ca ciupercile să se curețe cu grijă și să se evită spălarea cu prea multă apă.
Ciupercile folosite la zacuscă trebuie să se curețe cu o perie specială pentru a îndepărta mizeria. Se spală și apoi se lasă deoparte în timp ce se pune la încins uleiul, într-un vas încăpător. Se adaugă ceapa tocată mărunt și puțină sare.
Se călește ceapa aproximativ 5 minute sau până când se înmoaie. După ce a trecut acest interval se pun ciupercile tăiate cubulețe și se amestecă bine. Se călesc până când devin moi și își reduc simțitor volumul.
Se toarnă și sucul de roșii și ardeii copți tocați mărunt. Se adaugă usturoiul tocat mărunt și piperul. Toate ingredientele se amestecă bine astfel încât să se omogenizeze. Compoziția obținută se lasă să fiarbă la foc mic.
Zacusca este gata atunci când în vas observi o consistență mai groasă a preparatului. Un alt secret constă în faptul că se ridică la suprafață uleiul, ceea ce înseamnă că este gata. La final, se condimentează cu sare, după gustul fiecărei persoane.
Se adaugă pătrunjelul proaspăt tocat și se lasă zacusca să se răcească. Se poate păstra la borcane, în cămară, pentru sezonul rece. Preparatul este ideal pentru a fi savurat pe felii de pâine proaspete sau prăjite.