Ce să pui în zacuscă pentru o aromă unică și o textură cremoasă. Gospodinele cu experiență folosesc un ingredient secret, banal la prima vedere. Trucul este foarte util atunci când vrei să pui diverse legume la borcane, pentru iarnă.
Ce se adaugă în zacuscă pentru un gust deosebit și o textură unică. Gospodinele folosesc un produs simplu și la îndemâna tuturor. Pentru a schimba gustul clasic trebuie să ai în bucătărie un ingredient banal.
Acesta se folosește la numeroase preparate culinare și mai ales, la conservarea legumelor pentru sezonul rece. Are proprietăți unice și conferă o aromă specială conținutului din borcanele care sunt păstrate în cămară.
Foile de dafin au rolul de a da o aromă unică și plăcută rețetelor. În general, se folosesc 2-3 frunze de dafin, care se adaugă atunci când legumele din oală încep să fiarbă. Se pun odată cu sarea care nu trebuie să fie într-0 cantitate mare.
În plus, foile de dafin se utilizează în rețetele de zacuscă și pentru că este un condiment aromat. De cele mai multe ori se scot la final, nu se lasă în borcane, însă sunt și gospodine care preferă să sigileze recipientele împreună cu acestea.
Zacusca de vinete se face atunci când legumele sunt coapte bine. Preparatul nu are nevoie de foarte multe ingrediente, majoritatea găsindu-se în gospodăriile românilor. Printre acestea se numără 6 kg vinete, 4 kg ardei roșu (capia și ardei gras), 2 kg ceapă galbenă și 1 kg bulion de roșii.
De asemenea, se mai folosesc 500 ml ulei de floarea soarelui, 2 crenguțe de cimbru, 2 foi dafin, sare și piper, în funcție de gustul fiecărei persoane și puțin zahăr (opțional). Vinetele și ardeii se coc, se curăță și se lasă la scurs.
Ulterior, legumele se toacă mărunt, în timp ce ceapa se călește în tigaie, cu puțin ulei de floarea soarelui. Se folosește o cratiță mai mare în care se adaugă toate ingredientele enumerate mai devreme. Se pune vasul pe aragaz și se lasă la fiert.
Peste ceapa călită se pune o parte din sucul de la ardeii copți. Se adaugă vinetele și ardeii copți și se amestecă totul până când se omogenizează. Se fierbe totul vreme de o oră și apoi se condimentează cu sare și piper.
Se pun crenguțele de cimbru și foile de dafin. Bulionul de roșii se pune în zacusca de vinete în momentul în care uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului. Se mai lasă pe foc încă 30 de minute, amestecându-se să nu se lipească.
Se asezonează gustul cu sare și zahăr, dacă este cazul. Se ia de pe foc și se pune fierbinte în borcanele care au fost sterilizate în prealabil. Se închid capacele și se acoperă borcanele cu o pătură până când se răcesc complet, apoi se depozitează în cămară.