Piftia este un preparat culinar care nu lipsește de pe masa de sărbători, însă puține persoane știu ce să pună în zeamă ca să fie limpede și să se vadă carnea de porc. Este un produs simplu, care oferă un rezultat pe măsură.
Cărțile de bucate abundă de rețete pentru piftia care poate fi de porc sau de curcan. Acest fel de mâncare se pregătește diferit, în funcție de fiecare regiune a țării, însă la bază are aceleași ingredinte simple și savuroase.
Gospodinele cu adevărat desăvârșite cunosc un truc pentru a se bucura de o zeamă clară. Acestea obișnuiesc să folosească un produs care este la îndemâna tuturor, și anume albușul de la un ou. Acesta se pune pentru clarificare.
Albușul se bate foarte ușor cu furculița sau cu ajutorul unui tel și apoi se pune în zeamă. Mare atenție, zeama nu trebuie să fie clocotită, ci doar fierbinte. E foarte important să se țină cont de acest sfat prețios.
Imediat vei observa că albușul de ou are rolul de a aduna particulele în suspensie din zeama de la piftia de porc. Ulterior, după strecurare preparatul culinar tradițional românesc va avea o zeamă extrem de limpede.
Unul dintre cele mai importante sfaturi în prepararea piftiei de porc constă în alegerea ingredientelor de cea mai bună calitate. În felul acesta rezultatul va fi unul savuros și delicios. Așadar, optează pentru picioare de porc, urechi sau rasol.
Carnea se spală foarte bine înainte de a fi pusă la fiert, pentru a îndepărta toate impuritățile. În timpul fierberii se înlătură spuma care se formează la suprafață cu o spatulă sau o spumieră. În felul acesta lichidul nu se va tulbura.
De asemenea, carnea de porc trebuie să se fiarbă la foc mediu sau mic, fără întrerupere. Gospodinele recomandă să se evite clocotirea, fierberea rapidă putând agita grăsimea și particulele din lichid, făcând-o să se tulbure.
Legumele folosite la piftia de porc se adaugă la momentul potrivit, abia când carnea a fiert parțial și spuma a fost complet îndepărtată. Zeama se strecoară neapărat printr-o sită fină sau printr-un tifon dublu pentru a elimina toate particule rămase.
După ce zeama s-a răcit se îndepărtează grăsimea care s-a ridicat la suprafață. Acest proces trebuie să aibă loc înainte de a turna zeama peste carne. Mai apoi, piftia de porc se lasă la închegat la frigider sau într-un loc răcoros.