Cel mai eficient îngrășământ natural pentru o recoltă bogată de pepeni. Secretul agricultorilor pentru fructe gustoase și zemoase.
Pepenele este un fruct iubit de toată lumea, perfect răcoritor pentru o zi toridă de vară. Dar, pentru a obține o recoltă bogată de pepeni, agricultorii recomandă un îngrășământ natural mai puțin cunoscut. Este vorba despre gunoiul de pasăre.
În Ialomița sunt cultivați unii dintre cei mai buni pepeni din țară. Ei bine, cultivatorii din aceasta zonă pun la baza pepenilor gunoiul de pasăre ca îngrășământ natural și spun că asta îi face mult mai gustoși, potrivit cumsa.ro.
Gunoiul de pasăre este foarte ieftin și poate fi cumpărat de la fermele din apropiere. Astfel, cultivatorii din cooperativele din comuna Gheorghe Doja folosesc o tehnologie de cultură care ajută la fertilizarea naturală a pepenilor la un preț mic.
Unii dintre ei primesc acest îngrășământ gratuit de la Avicola. Tot ce rămâne de plătit este transportul și distribuirea efectivă a gunoiului pe suprafața arabilă.
Găinațul de pasăre are un conținut ridicat de azot și potasiu, substanțele de care pepenii au nevoie pentru a se dezvolta sănătos. De asemenea, azotul ajută la acumularea de zahăr în fructe, ceea ce va face pepenii mult mai gustoși.
Pe lângă prețul foarte mic, gunoiul de pasăre este o alegere mult mai bună din punct de vedere ecologic, fiind mult mai avantajos față de îngrășămintele cu chimicale.
Înainte de a fi folosit, gunoiul de pasăre trebuie lăsat să fermenteze timp de un an. Cel mai bun moment în care acesta poate fi împrăștiat este toamna, înainte de arătură.
Specialiștii din Ialomița recomandă folosirea acestui tip de îngrășământ o dată la doi-trei ani. Un conținut prea ridicat de azot poate dăuna culturilor de pepeni.