Grădinarii cu experiență spun că ce faci acum pentru rădăcina florilor tale decide cum vor arăta acestea la primăvară. La final de noiembrie, plantele au nevoie de câteva îngrijiri speciale ca să treacă cu bine peste sezonul geros.
În această perioadă, grădinarii își pregătesc florile din curte pentru o explozie de culoare la primăvară. Totul depinde de câteva trucuri simple, iar cel mai important secret are legătură cu ce pui la rădăcină. Cu doar trei ingrediente naturale, poți să ai o grădină magnifică după ce trece iarna.
În noiembrie, e momentul perfect să începi să le protejezi de frig, și primul lucru pe care trebuie să-l faci e să pui compost sau gunoi de grajd descompus la rădăcină, notează gandul.ro. Acestea sunt o sursă excelentă de nutrienți și îmbunătățesc calitatea și structura solului.
Totuși, când vine vorba de îngrășăminte, trebuie să ai grijă ce alegi. Cele mai bune sunt cele cu fosfor și potasiu, care se dizolvă încet în pământ și ajută rădăcinile să fie puternice, exact ce au nevoie plantele pe timpul iernii.
Grădinarii nu recomandă îngrășăminte cu azot pentru că azotul face plantele să dea frunze noi, fix ce nu au nevoie acum, când vine gerul.
Ca să protejezi rădăcinile de îngheț, cel mai bine e să pui un strat de mulci. Practic, pui un strat de vreo 5-7 centimetri de paie, frunze uscate sau scoarță de copac peste pământ, în jurul plantelor.
Mulciul va acționa ca o pătură termincă pentru rădăcini. Le ține la temperatura optimă și păstrează umezeala în pământ, până când dă iar primăvara.
Un truc pe care îl mai folosesc grădinarii este să pună cenușă de lemn la rădăcină. Fiind plină de minerale bune pentru plante, mai ales potasiu și fosfor, le conferă o rezistență incredibilă.
Dacă urmezi toți acești pași, la final de noiembrie, ai toate șansele să ai o grădină superbă la martie-aprilie. E mult mai ușor să previi problemele decât să le repari după.